Torsdag bliver skæbnedag for eksport for milliarder og tusindvis af job

Usikkerheden om, hvorvidt briterne stemmer sig ud af EU på torsdag, har i længere tid kunnet mærkes i mange danske eksportvirksomheder. Men det kan være stilhed før stormen.

Foto: MANUEL LORENZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk eksport for milliarder og tusindvis af arbejdspladser er på spil, hvis briterne på torsdag vælger at sige farvel og tak til EU.

Den samlede danske eksport til Storbritannien løber op i 70 milliarder kr., hvoraf de 40 milliarder er varer og resten service- og tjenesteydelser. Omkring 50.000 job i Danmark er direkte afledt af denne eksport. Dertil kommer arbejdspladserne i de danske virksomheders britiske datterselskaber og de job, der indirekte vil blive påvirket af et svækket pund og dermed forringede konkurrencevilkår for danske virksomheder.

»Der vil være meget alvorligt, hvis briterne træder ud. Det er et stort eksportmarked, som aftager mange danske produkter,« siger chefanalytiker Allan Sørensen fra DI (Dansk Industri).

Briterne køber først og fremmest fødevarer i Danmark, men der er også en betydelig eksport af medicin, olie og søtransport -  og maskiner og byggeelementer fylder også rigtig meget i eksporttallene.

Allan Sørensen påpeger, at mange danske virksomheder i længere tid har fået en forsmag på den voldsomme usikkerhed, der vil følge i kølvandet på et britisk exit fra EU.

»Over det sidste års tid har det britiske marked lidt, fordi deres investeringer er gået i stå som følge af usikkerheden om udfaldet af afstemningen. Det er især de virksomheder, som eksporterer maskiner og byggematerialer, der mærker det. Og bliver det et brexit, vil der komme en lang periode med usikkerhed om, hvordan relationerne til Storbritannien vil blive. Det vil stadig være et stort eksportmarked, men vi vil formentlig ikke kunne handle på samme vilkår som i dag, og usikkerheden vil igen påvirke investeringerne,« siger han.

Landbrugsprodukter og fødevarer er langt det største eksportområde for Danmark til det britiske marked. De danske fødevarervirksomheder stod sidste år for cirka 13 milliarder kr. eller en tredjedel af Danmarks vareeksport til Storbritannien.

Danmark har 13.000 job bundet op på eksporten af fødevarer til Storbritannien, og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer anslår, at adskillige tusinde job er i fare i tilfælde af brexit.

Men de største danske fødevareproducenter, Danish Crown og Arla, har til en vis grad imødegået effekterne af et brexit.

Eksporten af blandt andet svinekød er de sidste mange år aftaget, og det skyldes, at de danske producenter har etableret egne produktionsfaciliteter i Storbritannien.

Gennem Tulip har Danisch Crown nu en omsætning på 11,7 milliarder kr., 5.900 ansatte og 15 fabrikker i Storbritannien. Mejerigiganten Alrla har efter fusionen med British Milk-Link i Storbritannien nu 4.000 ansatte og et salg på mere end 21 milliarder kr.

Cheføkonom Frank Øland fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer bemærker, at den massive tilstedeværelse i Storbritannien måske kan måske afbøde de negative virkninger af et brexit for Danish Crown og Arla.

»For Danish Crown og Arla betyder det måske ikke så meget, hvor de producerer. Men man må hæfte sig ved, at der så kan blive tale om at flytte produktion væk fra Danmark. Så der er danske arbejdspladser på spil,« siger han.

Også Frank Øland karakteriserer det som meget alvorligt, hvis EU må vinke farvel til briterne. Men det kan blive meget værre.

»Hvis det er starten på en EU-integration i bakgear, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved det indre marked, og der er flere, der begynder at falde fra, så er det meget mere alvorligt, end at vores eksport til Storbritannien får et hak i tuden,« siger Frank Øland.