Torms formand: Fusion med Norden fortsat en brandgod ide

Torm presser fortsat på for en overtagelse af den afvisende konkurrent Norden. Og Torms bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen tror, at det lykkes før eller siden.

Der er iskold luft mellem de to mellemstore rederier Torm og Norden. Torm kæmper fortsat for at overtage Norden, mens Norden bruger masser af kræfter på at holde den giftelystne på behørig afstand.

Men Torms formand, advokat N.E. Nielsen er overbevist om, at Torm før eller siden får kontrol med Norden. Det er kun et spørgsmål om tid.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Torm alene forfølger denne overtagelsesstrategi. Et muligt salg af den 33 procent store aktiepost i Norden kan også komme på tale.

»Historien viser, at hvis et selskab ligger med en stor post aktier i et andet selskab, men ikke desto mindre har negativ kontrol, så kan denne aktionær før eller siden få kontrol over selskabet,« siger N.E. Nielsen og antyder dermed, at Torm er klar til en længerevarende udmattelseskrig.

»Vi må konstatere, at nogle af de store aktionærer i Norden i 2002 ikke syntes, at en fusion var en god ide, og så må vi agere ud fra det. Vi har så tre muligheder. Nemlig at beholde aktierne, fremkomme med et højere tilbud eller sælge vores aktiepost. Vi har købt Norden-aktierne til kurs 360 eller derunder, så der er tale om en meget fornuftig forretning. Og derfor har vi også råd til at ligge med disse aktier i en længere periode,« siger Torm-formanden.

»En sammenlægning af de to selskaber er fortsat en kommercielt god og rigtig løsning. Det er fortsat en brandgod ide.«

Udsigt til stor gevinst
Det store spørgsmål er, om en af de store aktionærer i Norden - der har dannet et forsvarsværn ved hjælp af en aktionæroverenskomst - på et tidspunkt bliver bløde i knæene og vil indkassere gevinsten i Norden. Således ejer det amerikanske rederi Attransco Inc. en andel på 15 procent. Den aktiepost er købt ind til en meget billig penge.

Søfartseksperter er enige om, at de buldrende fragtmarkeder vil fortsætte i hvert fald i 2004 og 2005, men så kan der komme et dyk, og derfor kan aktiemarkedet allerede i 2004 igen begynde at handle rederiaktierne ned.

De to formænd i Norden og Torm har tidligere været på god talefod. På spørgsmålet om, hvorvidt der fortsat er kontakt, og om der fortsat er møder mellem de to formænd, svarer N.E. Nielsen:

»Det har jeg ingen kommentarer til.«