Topsøe opruster til kapløb om brændselsceller

Udskilningsløb. Et internationalt udskilningsløb er sat i gang om at levere resultater indenfor anvendelse af brændselsceller. Topsoe Fuel Cell ansætter 45 medarbejdere i de kommende tre år for at få en position på markedet.

For at sikre virksomhedens fremtidige position i det internationale kapløb om udvikling af brændselsceller, opruster Topsoe Fuel Cell aktiviteterne ved at ansætte 15 nye medarbejdere årligt i de tre kommende år.

Det er primært ingeniører og teknikere, der er brug for til at kunne omsætte virksomhedens viden om brændselsceller til kommercielle produkter, som kan finde anvendelse til fremstilling af elektricitet i lastbiler og containere, huse, hoteller, skibe og hospitaler.

- De kommende to til tre år bliver afgørende i brændselscelleindustrien. Vi forhandler i øjeblikket med flere industrielle samarbejdspartnere. Der er tendenser til, at disse samarbejdspartnere begynder at investere egne penge i projekterne. Det tager jeg som udtryk for, at vi er på vej mod en kommercialisering af markedet, hvor vi gerne vil have en fornuftig position i fremtiden, siger adm. dir. Claus Olsen, Topsoe Fuel Cell.

Virksomheden er i gang med at etablere et større produktionsanlæg, hvor de enkelte brændselsceller stakkes for at få kilowatteffekten i vejret. Dette anlæg vil være i drift i første halvår af 2008.

I september 2006 testede virksomheden en fire kilowatt brændselscelle, og i indeværende år forventer Claus Olsen, at virksomheden vil kunne teste en 20 kilowatt brændselscelle. Målet er at nå 250 kilowatt i 2010.

- Det handler om effektivt at øge produktionen og sænke produktionsomkostningerne. De, der kan det vil gå videre til næste fase i den internationale konkurrence. Samtidig er det centralt, at vi kan levere resultater i form af et øget antal test- og demonstrationsprojekter, siger Claus Olsen.

Virksomheden satser sammen med samarbejdspartnere om at kunne levere strøm til skibe, hoteller og hospitaler i større brændselscelleanlæg.

Det andet forretningsområde er mobile brændselsceller til lastbiler og kølevogne og containere. De skal typisk være mindre i design og kunne tåle mere.

Brændselsceller forudses også at komme til at spille en central rolle i fremstilling af elektricitet i private hjem.

Samtidig med at Topsoe Fuel Cell opruster, omlægger virksomheden også organisationen. De opretter afdelinger for udvikling, produktion og demonstrationsprojekter. Virksomheden har udnævnt Christian Olsen som leder af udvikling, Søren Primdahl som leder af produktion og Joachim Jacobsen som leder af demonstrationsprojekter.