Topleder og »soccer mom«: Hun har fundet balancen

Ungerne skal til fodbold, hun er deres træner. Hun skal på arbejde i et verdensomspændende rådgivningsfirma. Hun er chef for Accenture Digital. Shelly Swanback.

Work/life-balancen har typisk været et emne for kvinder, men jeg tror, at det mere og mere blive rnoget, som mænd også skal forholde sig til, mener Shelly Swanback, chef for Accentures digitale division i USA. Shelly Swanback, som er Group Operating Officer i Accenture Digital. Hun er lykkedes med at få karriere og familie til at gå op i en højere enhed. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Hvordan finder man balancen mellem arbejdsliv og familie? Da jeg stiller spørgsmålet, kan jeg ikke lade være med at tilføje: »Ville jeg have stillet dig det samme spørgsmål, hvis du var en mand?«

Der bliver stille i den anden ende af røret.

»Interessant,« lyder det så.

»Jeg tror, at det bliver mere og mere normalt at stille en mand dét spørgsmål. Work/life-balancen har typisk været et emne for kvinder, men jeg tror, at det mere og mere bliver noget, som mænd også skal forholde sig til,« vurderer amerikanske Shelly Swanback.

I USA leder hun den internationale rådgivnings- og teknologivirksomhed Accenture Digital og har sagt ja til at tale om sin vision: At få flere piger og kvinder til at interesse sig for techbranchen.

På Accentures hjemmeside er de allerførste ord i omtalen: »Shelly Swanback is not your typical soccer mom« – en henvisning til det faste amerikanske begreb med hjemmegående mødre, der bruger meget tid på at køre deres børn til og fra fodboldtræning. Hvorefter det understreges, at hun har fundet balancen mellem børn og karriere, og at hun har været udnævnt som »Top 25 Woman of the Year« af organisationen »Working Mothers«:

»Jeg tror på, at mænd og kvinder har de samme muligheder for succes. The sky is the limit. Men selv om jeg er ikke glad for at male sort-hvide scenarier, så tror jeg, generelt set, at mange kvinder har en større skyldfølelse, hvis de ikke kan finde det rette balance mellem hjemmet og arbejdet,« siger Shelly Swanback.

Hun mener, at det kan skabe en ubalance for kvinder, der så ikke tør at tage et krævende job. Men det skal være slut.

Hun har sammen med Accenture igangsat et projekt, »Cracking the Gender Code«, der skal knække »kønskoden« og få flere unge kvinder til at få øjnene op for mulighederne i techbranchen.

»Coach« på mange måder

Men Shelly Swanback er også en »soccer mom«. Sideløbende med sine lederstillinger i Accenture har hun været træner for børnene Lauren og Andrews fodboldhold.

»Lige indtil de stoppede eller blev for gode,« griner hun.

Rollen som coach har hun også på flere planer i arbejdslivet: En af årsagerne til, at hun er blevet hædret, er hendes omfattende indsats med at give sine erfaringer videre som mentor. Erfaringerne har hun samlet ind i sit arbejde som rådgiver for nogle af verdens største firmaer i, som Shelly Swanback hjælper med omstille sig til nye digitale teknologier.

»Vi hjælper vores kunder med at genopfinde deres kunders oplevelser. I nogle tilfælde betyder det også, at vi hjælper med at komme ind på markeder og forretningsområder. Eksempelvis kunne det være, at produktorienteret firma bliver et produkt- og serviceorienteret firma. Det er rådgivning i hele den her omni-channel tanke, der er meget oppe i tiden,« forklarer hun.

Ægte »renæssancekvinde«

Shelly Swanback blev mor og chef inden for et par måneder. Det vil hun gerne se ske for mange andre kvinder, som kan bruge hende som en ledestjerne. Skal de helt op til Swanbacks niveau, kan de kommende generationer få nok at se til, hvis de skal leve op til konklusionen på Accentures hjemmeside:

»Shelly er en renæssancekvinde i ordets sande betydning – en visionær person, mor, leder og en inspiration for de mere end 100.000 succesfulde kvinder, der arbejder i Accenture.«