Topchefer får lange fængselsstraffe i historisk korruptionsskandale

Kæmpestor korruptionsskandale i Brasilien, som trækker tråde ind i Mærsk, har nu fået sine første dømte i landets byggebranche.

Endnu et firma er blevet hvirvlet ind i den største korruptionsskandale i Brasiliens historien, og tre topchefer er nu dømt. Her protesteres der udenfor firmaet hovedkvarter. AFP PHOTO/TASSO MARCELO Fold sammen
Læs mere
Foto: TASSO MARCELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

16 år og fire måneder.

Sådan lød dommen, da hammeren faldt over flere af de involverede i den største korruptionssag nogensinde i Brasilien. Tre chefer for byggefirmaet Camargo Correa er blevet dømt for hvidvask, korruption og flere andre kriminelle forhold i en sag, der går langt ind i Brasiliens magtcentre.

Skandalen begyndte at rulle for godt et år siden, at da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev fængslet og anklaget for at stå bag korruption i Petrobras. Siden er skeletterne væltet ud af skabet. Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen, der er den største nogensinde i Brasiliens historie. Mærsk er et af de internationale selskaber, som Costa har trukket ind i sagen.

Det er topchef, firmaets bestyrelsesformand og et tredje direktionsmedlem i Camargo Correa, der nu har fået heftige fængselsstraffe. De er blevet dømt for korruption og medlemsskab af en kriminel organisation. Og de er også dømt for i alt 38 forskellige tilfælde af hvidvask.

Bestyrelsesformanden Joao Ricardo Auler er ved første øjekast sluppet billigere, da han har fået en straf på »kun« nu år og seks måneder, men ifølge dommeren skal han afsone en del af sin dom i fængsel, hvorimod de to andre chefer kan afsone det meste af dommen i husarrest. De har alle siddet varetægtsfænglest i fire måneder.

Mærsk-involvering stadig uafklaret

Sidste år blev også Mærsk-selskabet Maers Tankers trukket ind i sagen, da en tidligere direktør i det statsejede olieselskab Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte politiet i Brasilien, at han har modtaget penge fra selskabets brasilianske agent. Som modydelse skulle Costa give fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

Indtil nu er der dog ingen afklaring kommet på, om Mærsk eller deres chef i Brasilien har været direkte involveret i korruption, men det brasilianske bagmandspoliti er i gang med at undersøge den danske gigants ageren. Mærsk har tidligere til Berlingske afvist, at de på nogen måde har været involveret i noget ulovligt

»Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet. Vi har aktivt søgt og velvilligt givet information til de brasilianske føderale myndigheder og gennem en ekstern rådgiver arrangeret et møde med statsadvokaten i juli 2014. Vi er ikke blevet kontaktet af de føderale myndigheder siden, men står naturligvis fortsat til rådighed,« sagde Mærsk i juni.

I sagen med byggefirmaet Camargo Correa, har Petrobras-chefer og politikere modtaget store summer korruptionspenge fra byggefirmaet, penge der i virkeligheden skulle have været gået ind i det statsejede selskab.

Tidligere Petrobras-chef Paulo Alberto Costa, der nu samarbejder med politiet om at udrede sagen, blev også dømt i forbindelse med sagen mod byggefirmaet Camargo Correa.