Topchefen der tør skille sig ud fra mængden

Til juni rykker Tidjane Thiam fra den britiske forsikringskoncern Prudential til chefposten i den schweiziske storbank Credit Suisse. Den høje, frankofile afrikaner er vant til at skille sig ud fra mængden.

Foto: ARND WIEGMANN. Tidjane Thiam arrives for a Credit Suisse news conference in Zurich, March 10, 2015. Credit Suisse has swooped on Prudential boss Tidjane Thiam to replace chief executive Brady Dougan - seen to have failed in reforming the Swiss bank fast enough - in order to push into wealth management of a growing multi-millionaires club in Asia. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS)
Læs mere
Fold sammen

Klarhed og fokus. Ordene dukker konstant op, når talen falder på Tidjane Thiam.

I første omgang var der nok forbavselse over, at Credit Suisse har valgt en frankofil afrikansk forsikringsmand til at lede en bank, som de fleste vel mest forbinder med højfinans og velhavere. Hvad kender en forsikringsmand med speciale i vækstmarkeder til investeringsbanker på bonede schweiziske gulve?

Men kig en gang til.

Er der noget, den schweiziske storbank har brug for, så er det netop klarhed og fokus, lyder analysen.

Og der tolkes en klar bagtanke med, at flere mere »indlysende« kandidater – specielt indefra – blev forbigået. Et kulturtjek ventes med andre ord at følge, inklusive formentlig en del udskiftninger i toppen, og en drejning væk fra den tunge vægt på Credit Suisses investeringsbank-del.

Og Tidjane Thiam er vant til at skille sig ud fra mængden.

Da han i 2009 blev chef for forsikrings-koncernen Prudential – en sværvægter med en aktuel markedsværdi omkring de 42 mia. pund – blev han samtidig den første sorte leder blandt Storbritanniens 100 største børsnoterede virksomheder.

Og han er fortsat den eneste.

Det sidste håb

Den slags skræmmer ham ikke. Eller som han for nogle år siden udtalte til BBCs radio, da han erindrede en tid i husarrest efter et kup i Elfenbenskysten, hvor han i en årrække havde siddet i regeringen:

»Jeg mistede absolut alt. I et halvt år havde jeg intet job, ingen karriere, overhovedet intet. Det lærte mig meget om mig selv. Hvis du har været i en situation, hvor du ingenting har, er der ikke meget, du er bange for.«

Han var også den første fra Elfenbens-kysten, der kom ind på en fransk eliteskole, Ecole Polytechnique i Paris. Faderen, en oprindelig senegalsk journalist og politiker, havde en drøm om at få et af sine børn ind på skolen, men trods syv af slagsen lykkedes det ikke, før Tidjane kom gennem nåleøjet. Det gav ham kælenavnet l’ultime espoir – det sidste håb.

Han læste matematik og fysik med topkarakterer, men slog sig alligevel på det private erhvervsliv med en karriere i konsulentfirmaet McKinsey i Paris og New York, hvor han blandt andet – apropos – beskæftigede sig med at omstrukturere finansinstitutioner og investeringsbanker.

Han fokuserede også på infrastrukturprojekter med inddragelse af den private sektor, og det var dette, der førte til regeringsjobbet i Elfenbenskysten, hvor han blandt andet skubbede på for omfattende privatiseringer.

Efter kuppet blevet han tilbudt posten som premierminister, men takkede nej til at arbejde for en militærregering og drog tilbage til Paris.

Hvilket alligevel ikke har forhindret jævnligt tilbagevendende spekulation om, at han en dag vender tilbage for at lede sit hjemland.

Hvis ikke han ender i toppen af en international organisation som Verdensbanken. Han begår sig hjemmevant i G20-regi og i Davos og skriver navne som Kofi Annan og Bob Geldof blandt sine personlige venner.

Et ekstra jakkesæt

Det var ifølge ham selv tilfældigheder, der gjorde, at han tog endnu et kulturskift og endte i den britiske forsikringssektor. En tidligere chef headhuntede ham. Men betragtes han i dag som ekstremt succesrig – Prudentials markedsværdi er tredoblet under hans ledelse – så har der været knubs undervejs.

Værst i 2010, da et forsøg på at overtage forsikringsgiganten AIGs asiatiske division, AIA, gik i vasken med gevaldige efterdønninger. Aktionærerne stejlede over prisen – godt 23 mia. pund – og Prudential måtte trække sig med et tab på over 370 mio. pund.

Efterfølgende har bagklogskaben vist, at hans bud faktisk kunne have været en ganske god idé, eftersom AIAs markedsværdi siden er fordoblet. Og Prudential har selv haft stor success med at opbygge en væsentlig tilstedeværelse i Asien.

Men den dag i dag betragter Tidjane Thiam stadig AIA-sagaen som et personligt nederlag. Han har berettet, at han følte sig så personligt klemt, at han til den efterfølgende generalforsamling medbragte et ekstra jakkesæt – hvis nu der blev kastet med æg.

Det gjorde der dog ikke.

Tværtimod blev han genvalgt til chef-posten med over 99 procents opbakning. Og han drog et lettelsens suk og tænkte: »Nå, de vil altså ikke fyre mig endnu«.