Topchefen der bliver ved og ved

John Chambers takker i juli af som chef for netværksgiganten Cisco efter to årtier og flere års snak om snarlig pension. Er han som en Frank Sinatra, der ikke kan få sig selv til at forlade scenen?

John Chambers, formand og topchef for Cisco, viger til juli for et generationsskifte. Her taler han på elektronikmessen i Las Vegas i januar i år. REUTERS/Steve Marcus/Files
Læs mere
Fold sammen

På en pressekonference i 2013 spurgte en reporter John Chambers, om han ville leve til han blev 300.

»Selvfølgelig. Så længe jeg kan spille golf ... og se de her gutter styre foretagendet,« svarede han.

»Gutterne« var også med på pressemødet: Chambers’ næstkommanderende Gary Moore og salgs- og udviklingsdirektør Rob Lloyd, som alle da troede var kronprins.

I toppen af de store teknologikoncerner er der ikke så mange af den gamle garde tilbage. IBM, Microsoft, Apple, Oracle, HP, Intel - alle har efterhånden skiftet deres langvarige topchefer. Tilbage er vel nærmest kun Jeff Bezos fra Amazon, der har siddet siden før det sidste dotcom-boom og -krak.

Og så er der John Chambers, som gennem 20 år har ledet netværksgiganten Cisco. Manden, der førte Cisco fra mindre produktion af netværksudstyr og helt derop i de svimlende højder, hvor selskabet på et tidspunkt – i 2000 – kunne bryste sig af en børsværdi på over 550 mia. dollar og væltede Microsoft af pinden som verdens dengang mest værdifulde virksomhed.

»Den sidste af løverne« er Chambers blevet kaldt. Han er nu 65 år og har snakket om og udskudt planer om at overlade stafetten til yngre kræfter så ofte, at iagttagere var begyndt at spørge, om han nogensinde vil takke af – som en gammel cirkusartist, der ikke kan forlade manegen. Eller en Frank Sinatra, der ikke er til at drive af scenen.

Delte meninger

Men nu gør John Chambers alvor af snakken. Sådan da. Han slipper rollen som topchef, men bliver som aktiv formand og skal »støtte Robbins«, hedder det officielt. Hvor meget giver han reelt slip på?

Og her er endnu en overraskelse: Ingen af de to herrer, som alle troede skulle tage over – Moore og Lloyd – får stafetten. Ciscos nye topchef hedder Chuck Robbins og er også Cisco-veteran med salgsbaggrund, om end med 49 år noget yngre. I alt har Cisco efter egne oplysninger haft ti forskellige topchef-kandidater i betragtning i de senere år.

Både generationsskiftet og Chambers’ ledelsesepoke efterlader delte meninger. Kunne Cisco trænge til en mere radikalt tænkende chef udefra? Har Chambers som gammel sælger været for salgsorienteret – vækst gennem opkøb – og ikke fokuseret nok på teknologisk innovation? Kommer der flere massive omstruktureringer og fyringsrunder som i de sidste fire år i træk, hvor omkring 18.000 job er nedlagt? Har han jaget dygtige ledere væk, som blev trætte af at vente på, at han gik?

Kommando- og kontrolledelse

John Chambers fortæller en anden historie. Om at have gennemlevet adskillige op- og nedture for teknologibranchen. Og om sine bestræbelser på at omlægge Cisco fra traditionel »kommando- og kontrolledelse« til en tværfunktionel organisation med udviklingsgrupper på kryds og tværs til at opdyrke nye muligheder og markeder. Hvilket også har været en udfordring for ham selv som leder af den gammeldags type.

»Hvis jeg sagde »drej til højre«, så drejede alle 65.000 medarbejdere til højre. Men det er umuligt for en organisation at vokse, hvis kun én person driver strategien. Efter min mening kommer den tid, hvor alt er vertikalt integreret og under din kontrol, aldrig tilbage,« sagde han i 2008 i et interview.

Den omstilling klarede 20 pct. af topledelsen ikke. Ifølge Chambers fordi de ikke kunne samarbejde.

Kritikerne mener noget andet. De venter spændt på at se, hvordan Chambers klarer overgangen til ikke længere at stå med tøjlerne. Hvor aktiv vil han være som formand? Hvor længe bliver han?

Duracell-energien har han tilsyneladende haft fra barnsben. Han blev erklæret ordblind som niårig, men formåede siden et erhvervs- og jurastudium og en MBA efter at have droppet en drøm om at læse til ingeniør.

En tidlig lærdom kom, da han som seksårig var med faderen ude at fiske og faldt i den brusende flod. Faderen råbte kommandoer, og John adlød – holdt op med at kæmpe imod og lod sig rive med strømmen, indtil han længere nede kom tæt nok på bredden til, at faderen kunne redde ham i land.

»Det gav mig en masse respekt for, hvad en stærk strøm kan gøre. Men jeg lærte også at lade være med at frygte den.«