Tør du vædde med din bank?

Det vælter ud med spareprodukter, som skal sætte penge på højkant i Kina. Nordea Bank har lavet en væddemåls-obligation.

Snart kan man indgå et væddemål med Nordea Bank om, hvorvidt de kinesiske aktier stiger i kurs over de næste tre år.

Vinder man væddemålet, får men hele stigningen på de kinesiske aktier - eller kun halvdelen, alt efter hvor meget man satser. Taber man, mistes 16 procent på det væddemål, der har de store odds, og fem procent med de lavere odds. Derudover taber man naturligvis også det, der kunne høstes fra en sikker placering af sparepengene.

Nordea udbyder således to aktieobligationer, der åbner i henholdvis kurs 116 og kurs 105. Begge udløber så om tre år i kurs 100, hvis de kinesiske aktier ikke er steget eller måske endda er faldet. Men stiger aktierne i Kina frem til april 2007, så får man halvdelen af stigningen med den obligation, som koster kurs 105, mens man får hele stigningen med den, der skal betales kurs 116 for.

Kuponrenten på de to aktieobligationer er nul, så der er intet afkast undervejs.

Stor vækst i Kina
At man kun får 50 procent af stigningen på den »billige« af de to obligationer, er en del mindre, end der normalt betales tilbage i den såkaldte deltagelsesgrad, der ofte er oppe på 80 eller 90 procent. Men det hænger sammen med, at det er forholdvis dyrt at tegne de optioner på det kinesiske aktiemarked, som indgår i dette spareprodukt.

Obligationen er udstedt i euro, og det betyder, at investorer også ved investering for frie midler får fradrag for eventuelle kurstab. Obligationen skal noteres og handles på Københavns Fondsbørs og sælges fra 15. marts til 2. april.

Siden marts 2001 er Kinas aktiemarkeder steget 60 procent. Også flere investeringsforeninger er for tiden ved at sælge afdelinger, der skal investere i enten Kina eller Indien eller begge steder på samme tid.