Tør du leje et hus af Wall Street?

Wall Street er nu USAs største udlejer. Investeringsfirmaer ejer 200.000 huse, som de lejer ud, og nu kommer de til Spanien. Men er udlejning som stordrift en god idé?

Den spanske regering har overtaget nødstedte boliger til en værdi af over 12 mia.kr., som den skal have afsat, og det har i flere tilfælde ført til budkrig blandt investeringsselskaber. F.eks. blev Blackstone overbudt af Goldman Sachs, der gik 20 pct. over salgsprisen på en pakke med 32 boligejendomme i Madrid. Foto: Lourde Segades/New York Times Fold sammen
Læs mere

SANTA FE: Blackstone går nu ind på boligmarkedet i Spanien.

Held og lykke til Spanien.

For det amerikanske investeringsfirma har på få år omkalfatret det amerikanske boligmarked, og eksperterne kan ikke blive enige om, hvorvidt det er godt eller skidt.

I første omgang har Blackstone opkøbt 18 boligbyggerier uden for Madrid for 925 mio. kr., men det er kun begyndelsen, lover firmaets ejendomsdirektør Anthony Myers over for Bloomberg. Siden 2007 er boligpriserne i Spanien faldet med 40 pct., og det er den slags, der får virksomheder som Blackstone til at tænke stort.

»Vi vil foretage massive opkøb især i områder som Barcelona og Madrid, hvor folk har råd til at betale huslejerne,« siger Myers.

Hvis erfaringerne fra USA er en strømpil, venter der spanierne en blandet oplevelse.

Traditionelt har det amerikanske lejemarked været et marked, hvor enkeltpersoner og lokale investorer opkøbte ejendomme og lejede dem ud. Men efter finanskrisen og den historiske bolignedtur opfandt Blackstone og en række fonde og investeringsfirmaer et nyt koncept: Wall Street som udlejer.

Siden 2008 har Blackstone opkøbt 40.000 ejendomme for små 40 mia. kr. i USA og især i de byer, hvor tvangsauktioner har været epidemiske som eksempelvis i Las Vegas, Phoenix og forstæderne øst for Los Angeles.

Blackstone sendte lokale repræsentanter ud for at se på mulige ejendomme, de pågældende skrev nøgledata og husets stand ind i et program, som i real time vurderede, om det kunne blive en god udlejningsforretning. I de første år opkøbte Blackstone enkeltfamiliehuse for 600 mio. kr. per uge og lejede dem ud.

Andre virksomheder lurede hurtigt fidusen, og Wall Street-firmaer sidder nu på 200.000 huse i USA. Og det er kun begyndelsen.

Kloaklugt og rotter

Men spørgsmålet er, om det er en god begyndelse?

Kritikere har peget på tre problemer, som spanierne nu kan stifte bekendtsskab med.

1. Wall Street skævvrider markedet. USA har i år oplevet markante stigninger i boligpriserne. I Nevada er priserne f.eks. steget med 25 pct. i forhold til sidste år og i Californien med 20 pct., og det skyldes især, at investeringsselskaber køber så heftigt op. Det rammer private købere, der ikke kan følge med.

»Prisstigningerne er båret af penge fra investeringsselskaber,« siger analytikeren Suzanne Mistreta fra Fitch Ratings til New York Times, og for selskaberne betyder det ikke noget at gå i overbud. Men det gør det for private huskøbere som Charlotte Dewaele, der fortæller til CBS News, hvordan hun har budt på 15 huse i Californien og er blevet overbudt hver gang.

»Det er dybt frustrerende,« siger hun.

2. Finansieringen er boligboom igen-igen. Den store recession har mange årsager, men en af de vigtigste var Wall Streets finansmølle: Dårlige boliglån, som finansfolkene byggede et korthus af derivativer ovenpå.

Nu gentager historien sig, advarer blandt andre online-mediet Salon.

I sidste måned skruede Blackstone og Deutsche Bank en obligationspakke på 2,75 mia. kr. sammen, og pakken havde sikkerhed i endnu ikke udlejede lejemål. Flere tilsvarende pakker vil følge efter, for forrentningen er attraktiv. To af de store ratingbureauer har sagt god for investeringen, men en tredje, Fitch Ratings, har sagt nej og af flere grunde: Sikkerhed i ikke-udlejede lejemål er en ukendt forretningsmodel. Det er usikkert, om Blackstone kan leje ud, og hvis Blackstone for eksempel skal likvidere deres ejendomme i én by, vil bunden gå ud af det marked. Fitch tvivler i det hele taget på udlejning som stordrift.

3. Wall Street er dårlige udlejere. Huffington Post har undersøgt, om Wall Street er en bedre eller dårligere udlejer, og svaret er ifølge artiklen det sidste. En lokal udlejer har sine egne penge og sit renommé i spil, og det er i hans interesse at løse problemerne. Men med Wall Street er ejerskabet for det første uklart. Ejerne er tusindvis af selskaber og fonde og investorer, der har investeret deres penge hos Blackstone, og de er ligeglade med, om paptaget i et lejemål er utæt.

For det andet har Blackstone udliciteret driften til filialer, der er under pres for at holde udgifterne nede og forrentningen oppe, og som lejere fortæller til Huffington er »det er helt umuligt at få foretaget reparationer«. Lejere fortæller om kloaklugt, råddent gulv, rotter, eksploderende vandvarmere og toiletter, der flyder over og om, hvordan udlejerne aldrig reagerer.

»Jeg har lejet i 15 år, og jeg har aldrig været ude for en udlejer, der er så ligeglad med reparationer,« siger Henry Cecil til Huffington.

Tidligere og nuværende ansatte hos Wall Street-udlejerne bekræfter skudsmålet, og at alting flyder, fordi selskaberne ikke aner, hvordan de skal tackle hundredevis af klager fra tusindvis af udlejere og snesevis af håndværkere i byen.

»Klagerne kom som vand ud af en brandhane,« siger en tidligere reparationschef, og tilføjer: »Vi var overvældede.«

Kritikere tager det som udtryk for, at udlejning er og bliver en lokal opgave, som ikke er egnet til – som i tilfældet Blackstone – 40.000 enkeltfamiliehuse med ét udlejningsselskab.

Blackstone og de andre selskaber forsvarer sig med, at de har opfundet en forretningsmodel fra bunden, og at det tager tid at finde ud af, hvordan de skal håndtere den. Fordelene ophæver langt indkøringsvanskelighederne, siger de, og Wall Streets investeringer har således givet boligmarkedet et spark bagi.

Det er usikkert, om boligpriserne var kommet op igen, hvis ikke det havde været for Blackstone og de andre selskaber. De har ofte købt tvangsauktionsejendomme, der var svære at finde købere til, fordi de krævede reparationer.

Det kan Spanien også få fordel af. Den spanske regering har overtaget nødstedte boliger til en værdi af over 12 mia.kr., som den skal have afsat. Lokale regioner har solgt ud af nødstedte ejendomme, og det har i flere tilfælde ført til budkrig blandt investeringsselskaber, skriver Bloomberg.

Blackstone blev således overbudt af Goldman Sachs, der gik 20 pct. over salgsprisen på en pakke med 32 boligejendomme i Madrid, og det er i et land som Spanien, hvad der kvalificerer sig som en positiv nyhed.