To KFX-aktier flyttede sig over fem procent

Danske Bank blev handlet fem procent ned, mens Group 4 Securicor skød næsten præcis lige så meget i vejret. Faldet i Danske Bank skete under en gigantisk handel på mere end 1,9 milliarder kroner. Flere end 2.700 aktier skiftede dermed hænder.

Læs mere
Fold sammen
Den ene blev handlet over fem procent ned, mens den anden blev handlet lige præcis så meget op. Der var fart over feltet på Københavns Fondsbørs i går, hvor både Danske Bank og Group 4 Securicor var i fokus.

Danske Bank overraskede fra dagens start med et opkøb af to irske banker for mere end ti milliarder kroner.

»For dyrt,« sagde én analytiker til den nyhed.

En anden hæftede sig ved, at Danske Bank nu måske stopper med at forkæle aktionærerne med store udbytter og tilbagekøb af aktier, og selv om der også kom et par få positive kommentarer, så slap Danske Bank-aktien ikke for at blive handlet betydeligt ned i kurs under en gigantisk stor omsætning på mere end 1,9 milliarder kroner.

Sidst på dagen lå aktien 5,76 procent lavere end dagen før, og dermed er den sidste måneds kursfremgang i denne aktie forduftet.

Fortsat er kursen på Danske Bank-aktier dog op mod 20 procent højere, end tilfældet var bare i august.

Group 4 Securicor havde derimod en sjældent set medvind, og steg sjovt nok næsten præcis lige så meget, som Danske bank faldt, nemlig med over fem procent, helt præcist 5,63 procent.

Når køberne pludselig stod i kø foran Group 4 Securicor-aktien, hang det sammen med, at ledelsen i sikringskoncernen nu ser optimistisk på problembørnene Sverige, Belgien og Holland, hvor man nu regner med at skabe bedre resultater og øgede vækstrater 2005. Også i Tyskland øjner ledelsen bedring på vej og lufter en mulig break-even i 2005.

Op i kurs kom også Danisco, som er aktuel med regnskab torsdag. Et rundspørge til ti analytikere, som Reuters har lavet, forudser en indtjening før skat på 1,2 milliarder kroner i det halvår, som går frem til udgangen af oktober. Det sendte sukkeraktien Danisco 0,72 procent i vejret, og visse analytikerne spekulerer nu på, om Danisco melder nyt ud om salget af aktieposten på 43 procent i det amerikanske biotechfirma Genencor.

Hvordan Danisco påvirkes af dollarens nedtur er også med til at give lidt spænding op til regnskabet præsenters torsdag.

Skåles kunne der også fra Calsberg-aktien som steg 1,49 procent, også selv om virksomheden oplyste, at Taimuraz Bolloev, der er direktør for Ruslands største bryggeri Baltika, forlader sin stilling efter 13 år på posten med udgangen af året. Baltika ejes af Baltic Beverage Holding (BBH), der er et 50/50 joint venture mellem Carlsberg og britiske Scottish & Newcastle. Konstitueret som ny direktør er Anton Artemiev.

Ændringer i topledelsen var der også hos udviklingsselskabet Sjælsø, der nævnte John R Frederiksen til ny bestyrelsesformand. Sjælsø-aktien har været rigtig god de senere år, og steg marginalt på nyheden.Se de opdaterede børskurser

på www.berlingske.dk