Tirsdagens aktier: Rekordniveau gik i sig selv - Orphazyme i kurshop

Den mest stigende aktie på det danske aktiemarked tirsdag blev biotekselskabet Orphazyme, der steg, efter at selskabet blev tildelt særbehandling hos de amerikanske sundhedsmyndigheder med henblik på at få et nyt lægemiddel på markedet.

Orphazyme fortæller om børsplaner, første biotekselskab i årevis der er klar til børsnotering. Thomas Kirkegaard Jensen, PhD Chief Scientific Officer Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Det danske eliteindeks, C25, endte samlet med et fald på 0,03 pct. til indeks 1205,54, efter at have været oppe over 1211 tidligere på dagen. Indekset seneste rekord er den 15. november med et indeks på 1209,15.

»Der har generelt været god stemning i dag, hvor flere ledende indeks har været i 'all time high' i løbet af dagen. Stemningen vendte dog lidt sidst på dagen, da de amerikanske aktiemarkeder faldt,« siger Christian Thatje, senioraktiehandler i Sydbank.

Orphazyme blev tirsdag tildelt såkaldt »Breakthrough Therapy Designation« hos de amerikanske myndigheder for midlet Arimoclomol til behandling af den arvelige livstruende sygdom Niemann-Pick Disease Type C.

Det kan få midlet hurtigere på markedet, og investorerne kvitterede tirsdag ved at sende aktien i Orphazyme op med 14,1 pct. til 58,20 kr., efter at aktien først på dagen steg hele 31 pct.

LILLE TILBAGESLAG FOR DEMANT

Blandt elitepapirerne endte høreapparatskoncernen Demant i bund, efter at selskabet mandag krøb til tops oven på en periodemeddelelse, hvor der blev knyttet flere kommentarer til effekterne af det hackerangreb, der ramte selskabet i starten af september.

Demant valgte samtidig at genstarte det afbrudte aktietilbagekøbsprogram, selv om det vil gå ud over gearingen, der midlertidigt vil overstige målsætningen på 1,7-2,2 gange driftsresultatet.

Tirsdag faldt aktien til bunds i C25 med et minus på 3 pct. til 198,25 kr.

»Demant steg pænt i går, og vi ser lidt gevinsthjemtagning i dag,« vurderer Christian Thatje.

Med sig i bunden fik Demant følgeskab af GN, der faldt 2 pct. til 305,90 kr. De to selskaber blev ifølge Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, presset af schweiziske Sonovas regnskab for tredje kvartal.

»Samlet var Sonovas regnskab indtjeningsmæssigt skuffende, men de leverer på deres høreapparat-del, og det presser i min optik GN og Demant tirsdag,« siger han.

Sonovas succes i høreapparat-forretningen tilskriver senioranalytikeren høreapparatet Phonak Marvel.

Helt i toppen af eliteindekset endte Maersk Drilling uden selskabsspecifikke nyheder. Aktien steg 1,5 pct. til 408,60 kr.

BIOPORTO NEDJUSTERER

Tilbage blandt sidepapirerne vil biotekselskabet Bioporto investere mere i en registreringsansøgning for NGAL-testen til brug i voksne hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Det betyder en større regning end hidtil antaget, og derfor nedjusterede selskabet sent mandag forventningerne til hele 2019.

Nu ventes en omsætning på 29 mio. kr. og et driftsresultat på minus 70 mio. kr. Tidligere var forventningen et salg på 32 mio. kr. og et driftsunderskud på 65 mio. kr. Bioporto faldt 11 pct. til 2,90 kr. tirsdag.

Zealand Pharma faldt med 10,4 pct. til 219,60 kr. efter en sænket anbefalingen hos amerikanske Jefferies til "hold" fra "køb", mens kursmålet omvendt blev løftet til 235 kr. fra 185 kr.

/ritzau/FINANS