Tilliden til lavere rente i Europa forstærket

Nye nøgletal øger sandsynligheden for et europæisk rentefald. Forbrugere og industrivirksomheder tror ikke på fremtiden, og det kan skade opsvinget.

Tilliden til lavere rente i Europa forstærket - 1
Læs mere
Fold sammen
Der er omtrent 50 procents chance for, at renten bliver sat ned i euro-området og dermed i Danmark i løbet af de næste tre måneder. Det er i hvert fald, hvad markedskurserne viser. Men meget få analytikere tror, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil sænke renten allerede ved sit møde i eftermiddag.

34 ud af 36 økonomer, som nyhedsbureauet Bloomberg har spurgt, venter, at ECBs toneangivende rente også efter dagens møde vil være på to procent. Men markedskurserne indregner i stigende grad en rentesænkning, efter at ECB-chef Jean-Claude Trichet i sidste uge antydede, at bankens økonomiske prognoser måske er for optimistiske.

Trichet pegede især på, at forbrugertilliden i de 12 euro-lande måske er for lav til, at der kommer ordentligt gang i forbruget og dermed i opsvinget. Og nye tal viste i går, at forbrugerne var lige så pessimistiske i marts som i februar. Og det endda selv om tallene i martsmålingen i det store hele blev indsamlet før terrorangrebet i Madrid.

Samtidig er også industrien præget af pessimisme, viser målingerne.

Det fik i går pengemarkedshandlerne til at prissætte deres terminskontrakter, så de indregner en cirka 50 procents chance for et rentefald på 0,25 procentpoint inden for de næste tre måneder.

Mange politikere og erhvervsorganisationer har opfordret ECB til at sænke renten. Det vil give forbrugerne og virksomhederne en direkte håndsrækning, har blandt andre den belgiske finansminister Didier Reynders påpeget. Samtidig kan det måske udløse en svækkelse af euroen over for dollar, og det vil gøre det lettere for industrien at eksportere sig ud af problemerne.

Euro--kursen er allerede faldet fire procent, siden den toppede i februar, blandt andet på grund af forventningerne om et rentefald i euro-området.