Tilfredshed med ejerskiftet

Overtagelse Når kapitalfonde opkøber en virksomheder, skaber det utryghed blandt medarbejderne, viste en undersøgelse for nylig. Tre virksomheder, der rent faktisk er opkøbt, er nu godt tilfredse. Indtil videre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Vet XX (tidligere Leo Animal Health) kunne de ikke være gladere.

Det samme gælder Hammel Møbelfabrik samt emballage- og Madam Blå-fabrikken Glud & Marstrand. Alle tre virksomheder er inden for de seneste måneder blevet opkøbt af kapitalfonde.

»Vi var et lille datterselskab, som ingen rigtigt interesserede sig for. Vi stod altid i skyggen af Leo Pharma og syntes ikke, at vi havde tilstrækkelig med udviklingsmuligheder,« siger salgs- og marketingdirektør i Vet XX, Henrik Brabrand.

»Det har vi nu, hvor vi er købt af kapitalfonden Montagu.«

Hos Glud og Marstrand er svaret det samme.

»Det generer os ikke det fjerneste,« siger Børge Myrup, personalechef hos Glud & Marstrand, der for nylig blev opkøbt af ABM Amro Capital.

»Vi ser det nærmest som en pengeombytning. Der er almindelig enighed om, at det havde været langt værre, hvis vi var blevet overtaget af en anden industrivirksomhed. Det kunne have medført afskedigelser, fordi der var en lang række dobbeltfunktioner.«

Fjernt ejerskab
Han tilføjer, at det kun er naturligt, at medarbejderne spørger: Hvad betyder det for mig? Hvad nu hvis de nye ejere har hovedsæde i Kuala Lumpur?

Der gik da også en uge, hvor der var en del usikkerhed, men så snart det stod fast, at de nye ejere ville udvikle virksomheden, faldt tingene til ro, fortæller Børge Myrup.

Overlevelse
Hverken hos Glud & Marstrand eller Vet XX er det kommet til afskedigelser. Tvært imod har de nye ejere købt virksomheden med hud og hår og ledere, det sidste som en betingelse, og i begge tilfælde er topledelsen også blevet medejere med omkring ti pct. af aktiekapitalen.

For Hammel Møbelfabrik var situationen en anden, idet virksomheden var lukningstruet, fortæller den nye administrerende direktør, Safak Suner.

»Det var en gammel familievirksomhed, som allerede havde været gennem nogle fyringsrunder,« fortæller han.

Det er en overdrivelse, at medarbejderne ligefrem klappede, da de nye ejere, Danica Capital meldte sig, men lettelse var der, for det var et spørgsmål om simpel overlevelse.

I modsætning til de andre kapitalfonde, som ejer flere virksomheder, er Hammel Møbelfabrik den eneste virksomhed i Danica Capitals portefølje. Safak Suner ejer selv noget af virksomheden, og det var ham, der henvendte sig til folkene bag Danica Capital om købet af Hammel Møbelfabrik.

Det er hele ideen bag en kapitalfond, at den går ind i en virksomhed med en bagdør på vid gab.

Først skal virksomheden styrkes, så den siden kan sælges med gevinst.

Bekymrer det, at glæden ved de nye ejere måske er en stakket frist?

Den tid den sorg, lyder det fra de tre virksomheder.

»Foreløbig ser vi kapitalfonden som vores redning,« siger Henrik Brabrand fra Vet XX.sbe@berlingske.dk

mzj@berlingske.dk