Tilbagekøb sættes på pause

På fire år har Danske Bank udloddet 28 milliarder kroner til sine ejere. Det er sket som almindeligt udbytte og tilbagekøb af egne aktier, men nu sættes pengene på arbejde i Irland og Nordirland.

Læs mere
Fold sammen
Danske Bank har trykket på pauseknappen, når det drejer sig om tilbagekøb og annullering af egne aktier som følge af købet af de to banker i Irland og Nordirland.

Netop meldingen om for fremtiden at holde igen med tilbagekøb af egne aktier var en skuffelse for de hurtige investorer på den danske børs i går.

»Aktien falder helt klart, fordi Danske Bank reducerer tilbagekøbsprogrammet for i år og formentlig ikke får råd til at købe egne aktier i 2005 og 2006,« siger aktieanalytiker Henrik Schmidt fra investeringsbanken Keefe, Bruyette & Woors i London.

Aktionærerne i Danske Bank har de senere år været forvænt med solide udbytter i form af direkte udbytte og tilbagekøb af egne aktier. I de seneste fire år har banken således udloddet hele 28 milliarder kroner i form af direkte udbytte og tilbagekøb af egne aktier. Beløbet svarer omtrent til den pris, som Danske Bank betalte for RealDanmark med BG Bank og Realkredit Danmark i 2000.

»Den kortsigtede investor vil opleve, at vi ikke køber aktier op i 2005. Vi bruger noget af vores indtjening til at finansiere ekspansion, hvor man først kan se resultatet af det i 2006 og 2007. Det, mener vi, er en fornuftig investering,« siger ordførende direktør Peter Straarup fra Danske Bank.

Kan ikke blive ved
Mens udbytte betales direkte til aktionærerne, er tilbagekøb af egne aktier en mere avanceret form for udbytte. Ved at annullere de tilbagekøbte aktier vil der i princippet være færre aktionærer om at dele den fremtidige indtjening. Bankens værdi ændres ikke.

»Vi kan ikke vedvarende gøre banken mindre, som man gør, når man køber egne aktier op og sletter dem. Det er matematisk fornuftigt, men det er der ikke nogen virksomhed, der vedvarende kan gøre,« siger Peter Straarup.