Til kamp for ligestillingen

Hvorfor ender kvindelige kolleger tit med pligtopgaverne? Vi spørger Elisabeth Grüner, leder af Scorpio Strategi a/s. Medlem af PROFH, professionelle hekse.

Hvilken forskel er der på kvinder og mænds tilgang til pligtopgaver?

»Ifølge mænd er pligtopgaver pr. definition røvkedelige. Kvinder siger: Lad os få det ordnet«.Skal kvindelige kolleger finde sig i tit at få dem?

»Nej, de skal sige fra og presse mændene«.Er det ikke kvindernes egen skyld, hvis de altid ender med at få dem?

»Jo. Men kvinder skal også gøre op med at løse pligtopgaver som pligtopgaver. De tænker for lidt på at gøre det sjovt for dem selv. Mænd er langt bedre til at lege det dødsyge til noget sjovt«.Er der for lidt jydetamp over kvinderne forstået sådan, at kvinder er for tilbageholdende med at handle om sure pligter?

»Ja. Kvinder tænker: Hvis ingen andre gør det, så må jeg. Men pligtopgaver har en handelsværdi, og når mænd betragter det som naturligt at udnytte den, må kvinderne også gøre det«.Denne artikel er en pligtopgave. Selv om de mandlige journalister er mindst lige gå gode - for ikke at sige bedre - til at lave den, er det tit kvinderne på redaktionen, der hænger på den.

»Jeg fatter ikke, at Svar På Tiltale er en pligtopgave. Tænk hvilken magt, der ligger i den. Artiklen ikke er særlig lang, så den har mange læsere. Derfor handler det om at være kreativ og proppe så meget indhold i som muligt«.Hm. Jeg får helt dårlig samvittighed. Er der grund til det?

»Det kan du ikke finde ud af. Jeg kan høre, at du ikke kan tvære smilet af«.Du er medlem af ProfH, Profesionelle Hekse. Kan du så ikke fremtrylle lidt mere ligestilling?

»Det ville jeg også gerne. Men ligestilling handler om magt, og det kan man ikke trylle sig til«.