Tidligere Magasin-ejer afviser anklager om bankfusk

Den tidligere Magasin- og Illum-ejer, islandske Jon Asgeir Johannesson, langer ud efter de islandske myndigheder, der har sigtet ham for bankfusk, og afviser anklagerne.

Foto: Jan Jørgensen. Arkivfoto. Jon Asgeir Johannesson langer ud efter de islandske myndigheder i avisen Frettabladid, som er ejet af hustruen Ingebjörg Palmadottir.
Læs mere
Fold sammen

Den nu sigtede erhvervsmand Jon Asgeir Johannesson, der i Danmark er bedst kendt som den tidligere ejer af Magasin og Illum, har fået spalteplads i den islandske gratisavis Frettabladid, hvor han langer ud efter de islandske myndigheder. Det skriver The Guardian.

Den tidligere detailkonge er sigtet for at have påvirket banken Glitnirs ledelse til at udstede milliardlån til sine egne virksomheder, kun tre måneder inden banken krakkede, samtidig med at andre af hans selskaber under Baugur Group var storaktionærer i banken.

Jon Asgeir Johannesson betegner selv anklagerne som et led af en hetz, som de islandske myndigheder efter sigende har kørt mod ham over en tiårig periode. Han er tidligere blevet dømt for uredeligheder i familieselskabet Baugur, hvor han var direktør.

Efterfølgende betegnede han sagen som et led i myndighedernes plan om at "ødelægge Baugur og mit rygte" på grund af "jalousi". Trods en helt ny regering, som kom til i 2009 efter den finansielle nedsmeltning, betegner han nu anklagerne om bankfusk som et nyt led i hetzen mod ham:

"Jeg er ked af, at myndighederne har forfulgt mig i ti år nu. Siden august 2002 har jeg officielt været under mistanke for kriminelle handlinger, og det har været en tung byrde for min familie og jeg. Det er det, som sker med denne sag og andre," siger Jon Asgeir Johannesson i gratisavisen Frettabladid, som er ejet af hans kone.

Han mødte i sidste uge op i byretten i Reykjavik for at erklære sig "ikke skyldig" i de anklager om bankfusk, som de islandske myndigheder har sigtet ham for. Uden for retten blev han spurgt, om ikke han havde fået særbehandling af banken, hvortil han svarede, at han "bare var en almindelig kunde i Glitnir, som alle andre".

Det holdt dog ikke boet i den krakkede Glitnir Bank fra at sagsøge ham og resten af Baugur Group, som gik konkurs i 2009, efter nedsmeltningen af islandsk økonomi. Ikke mere end et år forinden, var Jon Asgeir Johannesson blevet kåret som den tredje mest magtfulde detailhandler i Storbritannien, hvor han gennem Baugur havde aktier i Hamleys, House of Fraser, Iceland Foods, All Saints og Debenhams, men de sidste par år er hans imperium og formue faldet fra hinanden.

"Den generelle opfattelse i Island, både af offentligheden og medierne, som er åbenlyst fjendtlige, er, at jeg er - i hvert fald delvist - skyld i krakket af Glitnir," har Jon Asgeir Johannesson beklaget sig.