Tidligere JPMorgan-ansat arresteret efter investeringskandale

Javier Martin-Artajo, tidligere handler i den amerikanske storbank JPMorgan, er tirsdag blevet arresteret Spanien efter at meldt sig selv til politiet.

Læs mere
Fold sammen

Det skriver Huffington Post.

Javier Martin-Artajo, der havde en fremtrædende rolle i derivat-skandalen på JPMorgans investeringskontor i London, blev i sidste måned anklaget af de amerikanske myndigheder for sin rolle i investeringsskandalen sammen med en anden tidligere JPMorgan-handler, franske Julien Grout.

Skandalen påførte sidste år banken et tab på knap 6 mia. dollar og er blevet kendt verden over som "London Whale" på grund af tilknytningen til Bruno Iksil, JPMorgans ansvarlige for derivathandel i London.

Han blev kendt som "London Whale" blandt hedge fonde og andre investorer på grund af sin massive position i et derivatindeks.

Javier Martin-Artajo, der havde ansvaret for JPMorgans investeringsstrategi fra kontoret i London, og Julien Grout, som var ansvarlig for værdisætningen af investeringerne, er anklaget for at opskrive værdien af den store investeringsportefølje for at skjule dens stærkt faldende værdi.

I månedsvis efter at investeringsskandalen så dagens lys tilskrev Javier Martin-Artajo tabene til Bruno Iksil, som dog undervejs havde været utilfreds med den falske værdisætning af investeringerne.

Derfor bad Bruno Iksil ifølge Huffington Post undervejs Julien Grout om at føre et regneark, der beviste forskellen mellem den manipulerede værdi og den reelle værdi.

De amerikanske myndigheder har ifølge avisen kontaktet de to tidligere handleres advokater i håbet om, at de ville melde sig selv i USA, men nu har spanske Javier Martin-Artajo altså meldt sig selv til politiet i hjemlandet.