Tidligere IMF-chef hankede op i sin kuffert og gik i fængsel

Faldet fra tinderne har været spektakulært for Rodrigo Rato, der var spansk økonomiminister i boom-årene og senere chef for Den Internationale Valutafond, IMF. Nu er han blandt flere bankchefer, der er sendt i fængsel efter den spanske bankkrise.

Rodrigo Rato ankommer til fængslet i Soto del Real nær den spanske hovedstad Madrid den 25. oktober 2018. Han er den højest placerede spanier, der endnu er dømt i kølvandet på den spanske bankkrise. Her i noget anderledes antræk end de jakkesæt, han normalt går klædt i. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER / REUTERS / Ritzau Scanpix

For det ventende pressekorps foran fængslet i Soto del Real nord for Madrid kunne synet næppe have været mere symbolsk: Her stod Rodrigo Rato, engang en af Spaniens mægtigste mænd, nu klædt i anonyme jeans og grå skjorte og måtte selv slæbe sine to store sorte tasker ind i fængselsbygningen for at påbegynde afsoningen af fire et halvt års fængsel.

»Jeg accepterer mine forpligtelser over for samfundet, vedkender mig de fejl, jeg måtte have begået, og undskylder over for samfundet og personer, der måtte have følt sig berørt og svigtet,« erklærede han til skoven af pressemikrofoner og forsvandt ind bag de tykke mure.

Det var den 25. oktober 2018, og faldet fra tinderne var totalt for den nu 69-årige Rato.

Engang blev han kaldt Spaniens bedste økonomiminister, arkitekten bag det spanske boom og manden, der førte Spanien ind i eurozonen. Omdømmet førte ham til Washington og posten som chef for Den Internationale Valutafond IMF, og der var snak om Rodrigo Rato som en kommende spansk premierminister.

I dag ser mange ham som ansigtet på Spaniens finanskrise og symbolet på banksektorens og den politiske klasses blændværk og fordærv.

Den tidligere IMF-chef og forhenværende spanske økonomiminister vandrer af sted til fængslet med sin oppakning for at begynde at afsone fire et halvt års fængsel for misbrug af ulovlige kreditkort i banken Bankia. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER /REUTERS/Ritzau Scanpix.

Fængselsstraffen stammer fra Rodrigo Ratos tid som direktør for sparekassen Caja Madrid og senere Bankia, der var resultatet af en fusion med seks andre skrantende sparekasser.

Her benyttede Rato og en række andre ledende medarbejdere, hvoraf flere nu sidder i samme fængsel, sig af såkaldte »sorte kort«, hemmelige firmakreditkort, der blev brugt til personligt forbrug fra rejser over tøj og smykker til dyre middage.

For Rodrigo Ratos vedkommende beløb forbruget sig til over 99.000 euro, mens der sammenlagt blev trukket over 12,5 mio. euro på kortene mellem 2003 og 2012 – tværs igennem en af de værste økonomiske kriser i moderne spansk historie.

Men her stopper problemerne ikke for spanieren. Sidst i november indledes endnu en retssag, der skal afgøre, om Rodrigo Rato og Bankia-ledelsen bevidst gav misvisende oplysninger før bankens skæbnesvangre børsdebut i 2011, som blev efterfulgt af det største underskud i spansk erhvervshistorie og en statslig milliardredning, der gjorde det nødvendigt for Spanien at bede om hjælp fra EU.

Endelig er Rato også under efterforskning for at benytte selskabskonstruktioner i Panama til at gemme omkring 3,6 mio. euro for skattevæsenet – hans navn var blandt dem, der dukkede op i de såkaldte Panama-papirer.

Med sidstnævnte sag har en følelse af deja-vu sneget sig ind: I 1967 blev Ratos far og bror dømt for skattesvig efter at være taget i at fragte penge til Schweiz. Den unge Rodrigo – der er ud af ikke blot én, men to velhavende erhvervsfamilier – var på det tidspunkt 17 år gammel.

Men undervejs har Rodrigo Rato fastholdt, at han ikke har gjort noget galt, og at han er gjort til syndebuk. Først med sin undskyldning på vejen ind til afsoningen af sin straf viste han noget, der mindede om anger.

Som flere spanske medier gennem de seneste års retssager har bemærket, stammer hans rolige ydre måske fra over 30 års dyrkning af yoga og meditation. Det er, som avisen El Mundo forleden skrev, »discipliner, som han vil få endnu mere brug for for at overleve disse fire et halvt år i fængslet i Soto del Real«.