Tican vil fyre med fedt

For at spare på energiregningen vil slagteriselskabet Tican lukke for naturgassen og i stedet fyre op under kedlerne med rent fedt.

Animalsk fedt brænder fremragende, og da fedt som brændstof er CO2-neutralt, er det fritaget for afgifter. Derfor vil det nye brændstof hurtigt udvikle sig til en rigtig god forretning for slagteriet i Thisted, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ticans adm. direktør Ove Thejls, oplyser, at slagteriet har investeret omkring en mio. kr. i et anlæg, der kan brænde fedt. Pengene vil være tjent ind i løbet af et års tid, skønner han.

Tanken om at fyre med animalsk fedt opstod som følge af de mange restriktioner, der er indført i kølandet på kogalskaben. Tidligere blev de store mængder overskydende fedt fra slagteindustrien blandet i dyrefoder. Men de skærpede veterinære krav, der skal hindre spredning af kogalskab, betyder, at både kødbenmel som animalsk fedt er pålagt en række restriktioner.

Det relativt enkelt at fyre med fedt, og det har en brændværdi på højde med olie, siger civilingeniør Svend-Erik Jepsen, Miljøstyrelsen.

/ritzau/