Ti anbefalinger til erhvervsministeren: Sådan får vi flere kvindelige iværksættere

KvindeKompagniet har mandag afleveret ti anbefalinger til erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Josefine Volqvartz er journalist, producer, iværksætter og bestyrelsesformand for KvindeKompagniet. Her står hun sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter hun sammen med de andre kvinder fra foreningen har overleveret de ti anbefalinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Bendtsen Vangsfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire kvinder fra KvindeKompagniet mødte op hos erhvervsminister Simon Kollerup (S) mandag morgen klokken 9 i anledning af kvindernes internationale kampdag. Med sig havde de et idékatalog med »de ti bud«, som skal bane vejen for flere kvindelige iværksættere. Læs mere om baggrunden for det her.

1. Økonomisk støtte til rollemodelskampagner

»If you can see it, you can be it.«

KvindeKompagniet anbefaler, at der afsættes midler til at støtte projekter, der sikrer forskning, viden og kommunikation af mangefacetterede rollemodeller for på den måde at vise, at iværksætteri er mange forskellige ting og hverken kræver en bestemt baggrund, alder eller køn.

2. Udarbejdelse af iværksætterguide

Der skal fokus på mangfoldigheden i dansk iværksætteri med henblik på uddannelse, inspiration og viden. Derfor anbefaler KvindeKompagniet, at der udarbejdes en tværpolitisk »iværksætterguide«, hvor målet er en større bevidsthed om, at »iværksætteri er for alle«.

3. Modernisering af barselslovgivningen

En ny og moderne barselsreform skal tilgodese selvstændige, hvad enten de er mænd eller kvinder. Anbefalingen går på lige barselsfordeling mellem forældre, dog med mulighed for at de indbyrdes kan overdrage barslen mellem hinanden. Derudover anbefaler foreningen mere fleksible dagpengeregler for iværksættere, nye tærskelværdier for barselsdagpenge til iværksættere og suspension af forældrefrister hos Innovationsfonden.

4. Ændre Vækstfondens mandat

KvindeKompagniet anbefaler at ændre Vækstfondens mandat, så fonden i lighed med de største globale investorer inddrager diversitet og mangfoldighed i deres investeringsstrategi. Fra politisk side anbefales en ambition om, at Vækstfonden favner den mangfoldighed, som repræsenterer dansk iværksætteri.

5. Kønskvoter i offentlige udvælgelseskomiteer

For at undgå risikoen for, at det offentlige investerer ud fra et ensidigt verdensbillede, anbefales det, at mindst to ud af fem medlemmer af udvælgelseskomiteer i statslige investeringsfonde repræsenterer følgende diversitetsmarkører: Køn, alder, seksualitet, etnicitet, handicap.

6. Særlig statslig forsøgspulje målrettet kvinder

Foreningen anbefaler at oprette en statslig forsøgspulje til krone-for-krone at matche investeringer fra kvindelige Business Angels, der svarer til den eksisterende European Angel Fund Denmark, som imidlertid kun har mænd på ordningen.

7. Implementering af ny Dansk Standard

KvindeKompagniet anbefaler at inddrage den kommende Dansk Standard DS-5001 som grundlag for investeringsbeslutninger fra statslig finansiering.

8. Iværksætteri på skoleskemaet

For at skabe bred bevidsthed om, at iværksætteri er en farbar karrierevej for alle, anbefales det, at man sætter iværksætteri på skoleskemaet så tidligt som muligt. Det er centralt, at undervisningen understøtter udbredelsen af rollemodeller og bidrager til en mangfoldig iværksætterifortælling, mener foreningen.

9. Mentorordninger via Vækstfonden og Innovationsfonden

I dag har investorer og iværksættere et stort fokus på at hjælpe den næste generation af iværksættere og investorer uanset køn, men hvis ønsket er flere kvindelige iværksættere og investorer, anbefaler KvindeKompagniet, at de offentlige fonde – Innovationsfonden og Vækstfonden – aktiverer deres netværk til at stifte mentorordninger for netop disse grupper.

10. Særlig støtte til uddannelses-, videns- og netværksaktiviteter

Det anbefales, at der afsættes midler til at støtte initiativer, der gør en særlig indsats for at få flere kvindelige iværksættere, hvad enten de tager afsæt i at uddanne kvinder i entreprenørskab, bidrager med viden inden for emnet eller understøtter netværks- og mentorordninger. Hvis man ønsker flere kvindelige iværksættere, må der politisk afsættes midler til dette arbejde, mener KvindeKompagniet.