Thule-kontrakt er tabt for danske entreprenører

MT Højgaard-selskabet Greenland Contractors, der blandt andre har klaget over udbuddet af en milliardstor service- og vedligeholdelseskontrakt på Thulebasen, har ikke noget at komme efter.

Danske virksomheder kan skyde en hvid pil efter kontrakter på Thule-basen. Fold sammen
Læs mere
Foto: REITER NIELS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontrakten er endegyldigt tabt. Sådan lyder vurderingen fra Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret hos Copenhagen Business School, CBS.

Vurderingen kommer, efter at den amerikanske rigsrevision (GAO) onsdag aften dansk tid har stadfæstet, at det var i orden, at Exelis Service, et dansk skuffeselskab af den amerikanske forsvarskoncern Vectrus, vandt en syvårig kontrakt på Thulebasen til en værdi af 2,4 mia. kr., selv om der ellers har været en aftale mellem USA og Danmark om, at kontrakten skal gå til danske eller grønlandske virksomheder.

Søren Friis Hansen peger på, at der blev opstillet to betingelser i udbuddet. Den ene gik på, at selskabet for at vinde kontrakten skulle have "registered office" i Danmark. Det andet krav var, at selskabet ikke måtte være registreret som et datterselskab.

- De to betingelser, der er stillet op, har selskabet, der har vundet udbuddet (Exelis Services, red.), fuldt ud levet op til, siger Søren Friis Hansen.

- Der er tilsyneladende en misforståelse af, at man i Danmark slet ikke bliver registreret som et datterselskab. Man kan blive registreret som en filial af et udenlandsk selskab, men det er slet ikke det samme et datterselskab, siger Søren Friis Hansen til Ritzau Finans.

Han fortæller, at loven om "registrered office" blev ændret i 2009, således at selskaber fra 2010 lever op til reglerne ved bare at have en postadresse i Danmark.

Han er dermed på ingen måde overrasket over, at den amerikanske rigsrevision har afvist klagen, som MT Højgaard-selskabet Greenland Contractors samt Per Aarsleff og Copenhagen Arctic har indgivet. De tre selskaber mente ikke, at Exelis Services levede op til kravene i udbuddet og klagede, da kontrakten blev tildelt i slutningen af 2014.

Tvisten virker dog langt fra til at være afsluttet, men det er endnu uvist, hvad næste skridt bliver.

Både Greenland Contractors, der har haft kontrakten på Thulebasen gennem de sidste 40 år, og Per Aarsleff har oplyst til Ritzau Finans, at man først vil nærlæse afgørelsen, inden man tager nogen beslutning. Copenhagen Arctic siger til Børsen, at sagen nu bør køre på et "politisk plan."

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har onsdag over for TV2 erklæret, at han finder afgørelsen utilfredsstillende, og at han derfor vil tage sagen op med USA. Han mener, at der skal findes en løsning, der også tilgodeser Danmark og Grønland.

Men ifølge Søren Friis Hansen er det meget urealistisk, at der bliver ændret på noget som helst.

- Uanset hvad næste skridt bliver, så virker det for mig helt utænkeligt, at der bliver ændret på noget. Uanset hvilken appelmulighed, der måtte være, siger Søren Friis Hansen.

Der har siden 1950'erne været en aftale mellem Danmark og USA om, at kontrakten på Thulebasen kun kunne gå til grønlandske eller danske virksomheder. Danmark stod frem til 2013 for at tildele kontrakterne, men grundet risiko for at komme i konflikt med EU's konkurrenceregler overgik det til USA i slutningen af 2013.

Så hvis der skal ske mere i sagen, er man ifølge Søren Friis Hansen fra CBS nødt til at åbne aftalen fra 2013, hvor kontrakttildelingen overgik til USA.

- Det bliver meget vanskeligt, for nu har man et selskab, der rent faktisk har vundet udbuddet, og det ville i så fald betyde, at man skulle betale erstatning til det selskab. Så her har jeg meget vanskeligt ved at tro, at USA nu går ind og fratager kontrakten fra det selskab, der har vundet udbuddet, vurderer Søren Friis Hansen.

MT Højgaard-selskabet Greenland Contractors, som MT Højgaard ejer 67 pct. af, må derfor ifølge Søren Friis Hansens vurdering indstille sig på, at den i gennem mange år lukrative kontrakt på Thulebasen er endegyldigt tabt.

MT Højgaard, der ejes af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt vil koste et trecifret millionbeløb hvert år.

Greenland Contractors har kontrakten på Thulebasen til og med 30. september i år, hvorefter den overgår til Exelis Services.