Thorsens stopklods

En dybt chokeret Kurt Thorsen måtte efter dommen erkende, at spillet er slut. Tankerne gik i første omgang til familien i Århus.

Der gik flere minutter efter dommer Erik Kjærgaards oplæsning af dommen, før Kurt Thorsen syntes at fatte, hvad der havde ramt ham.

Han var nu endegyldigt dømt skyldig som manden bag en af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler og sendt seks år bag tremmer.

I en tid blev han siddende, som befandt han sig i en osteklokke alene med tankerne om kuldsejlede projekter, en usikker fremtid, familien og med en indre højhastighedsfilm med billeder fra sine 47 leveår.

Da blodet var vendt tilbage til ansigtet, samlede han alle sine kræfter, rejste sig for at møde den ventende presse i de åbne dobbeltdøre på vej ud af landsrettens retslokale i første afdeling og ud af en af landets juridiske højborge for sidste gang.

Nu var det virkeligheden. Spillet var i minutterne forinden blevet afsluttet. Han var kendt skyldig.

»Jeg har ramt en stopklods,« som Thorsen udtrykte det på vej ud til den ventende omverden.

Håndtryk

På sin vej ud fandt den tidligere byggematador overskud til at hilse på sin argeste modstander under ankesagen, anklager Henrik Steen Andersen.

»Man må sige, at du fik et bedre resultat, end mig,« sagde Thorsen.

Også Trads ønskede for første gang under hele retssagen et håndtryk - og fik det.

Derpå var Thorsen klar til at svare for sig:

»Hvis jeg nogensinde i mit liv har været rystet, så er det nu. Jeg er meget, meget rystet over, at landsretten ikke har kunnet se igennem de her ting, så jeg er endt med at blive dømt for noget, jeg ikke har gjort. Det er rystende, at man kan blive dømt på det her grundlag. Det har chokeret mig. Jeg står uforstående over for, at det kan foregå i Danmark.«

Til det sidste var Thorsen overbevist om sin egen uskyld, og for Thorsen var det som salt i såret, at retten endnu en gang lagde afgørende vægt på Trads' forklaringer, selv om Trads gentagne gange under retssagen var blevet afsløret i at huske forkert.

»Jeg har det dårligt med, at man har lagt Rasmus Trads til grund som et sandhedsvidne, som man åbenbart har gjort. Hvad er det for en domfældelse, der sker på et grundlag, der alene hviler på en forklaring fra Trads, som har vist sig at være dybt utroværdig,« spurgte Thorsen.

Velbekendt med udsigten til en rum tid som indsat i det danske fængselsvæsen, var Thorsen lykkelig for at have undgået en øjeblikkelig varetægtsfængsling, som anklageren ellers ønskede det.

»Det betyder alt for mig lige nu. At jeg får lejlighed til at se min familie. Det er dér mine tanker går i første omgang.«