Thor Pedersen skifter forklaring

Jydsk Rengøring havde ingen viden om, at der var yderligere 72 boliger på vej, da man i 1998 bød på de 24 boliger, som dengang var udbudt i licitation. Det sagde finansminister Thor Pedersen på gårsdagens pressemøde, og dermed imødegår han både sine egne og en tidligere med-direktørs udtalelser. Dokumentation: En ministers forsvar Se videoklip fra pressemødetNB: Videoen kræver QuickTime, som kan hentes gratis hos www.apple.com

Thor  Pedersen skifter  forklaring - 1
Tidligere direktør i Jydsk Rengøring, finansminister Thor Pedersen (V), på pressemødet mandag. Foto: Claus Bech Andersen
Læs mere
Fold sammen
Såvel finansminister Thor Pedersen som hans tidligere topchef i Jydsk Rengøring, Karen Schur, skifter nu forklaring i sagen om udliciteringen af ældrecentret Lillevang i Farum.

Det kom frem på gårsdagens velbesøgte pressemøde i Finansministeriet, hvor Thor Pedersen tog tyren ved hornene efter de seneste dages mange beskyldninger mod ham.

Thor Pedersen afviste dem alle, og gav flere gange udtryk for, at der intet som helst krudt er i pressens kanoner.

Når Jydsk Rengøring i sin tid valgte at reklamere på Farum Park var det fordi, Thor Pedersen så mulighederne for at profilere sit firma på det imponerende anlæg og intet andet. Også i forhold til million-ordren på plejecentret Lillevang meldte finansministeren hus forbi.

Således svarede Thor Pedersen to gange nej på det afgørende spørgsmål om, hvorvidt Jydsk Rengøring i forbindelse med udliciteringen af 24 boliger vidste, at der var en ordre på yderligere 72 boliger på vej. Ordren faldt cirka et halvt år efter, at Jydsk Rengøring havde vundet licitationen foran blandt andre ISS, og selvom den fire-doblede den økonomiske ramme fra cirka 10 til cirka 40 millioner kroner, fik Jydsk Rengøring udvidelsen uden en ny licitations-runde.

Spørgsmålet er, hvorvidt Jydsk Rengøring sad inde med en særlig viden om, at der lå en langt større gulerod ude i horisonten, da man udarbejdede det første bud på driften af de 24. boliger.

Udbudsmaterialet gav ingen forventning om andet og mere end de 24. boliger, og en central ISS-kilde fastholder overfor Berlingske Tidende, at ISS ingen anelse havde om udvidelsen, da de gav deres bud.

Men det havde Jydsk Rengøring, ifølge Thor Pedersen udtalelser til Børsen i går:

»Det har været meningen hele tiden, at man skulle drive hele plejehjemmet, når det var kørt ind,« sagde finansministeren i mandagens udgave af Børsen.

Men på gårsdagens pressemøde havde han ikke længere den erindring.

Hvornår blev I klar over, at den udvidelse kom?

»Jamen, det kommer på et senere tidspunkt,« svarede Thor Pedersen.

»Jeg har ikke nogen dato på, hvornår vi hører, at Farum Kommune måske overvejer at lade Jydsk Rengøring drive alle center-enhederne, men det er vel efter et halvt års tid. Eller mere. I forsommeren kunne jeg forestille mig.«

Bød på lige fod

Men du siger i Børsen mandag, at du godt var klar over, at der var flere lejligheder på vej?

»Jeg har sagt udtrykkeligt det, jeg siger nu. At vi bød på lige fod med andre, at vi bød på det, der var beskrevet. Men det er klart, når man står og ser centret, ser man jo udfordringen i al almindelighed. Men det, vi byder på, er opgaven på fuldstændig lige fod med andre, og der foreligger ikke nogen mundtlige aftaler om noget som helst andet end det, der ligger på skrift,« sagde Thor Pedersen.

Fredag aften talte Berlingske Tidende med den tidligere udviklingschef i Jydsk Rengøring, Karen Schur.

Ifølge båndskriftet sagde hun bl.a. følgende:

Vidste I, da I bød på de 24. boliger, at der ville komme 72. til?

»Det vidste vi godt. Det mener jeg stod i udbudsmaterialet.«

Det gjorde det ikke?

»Gjorde det ikke? Nå, men det mener jeg helt sikkert.«

Du mener, det stod i materialet?

»Ja, det mener jeg, og ellers blev det oplyst til spørgemødet derude. Det kan være, at det var der, de fortalte det,« sagde hun fredag aften.

Dette er dog, ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, ikke korrekt.

Og sådan husker konsulent Niels Balle, der stod for udbudsforløbet, heller ikke spørgemødet:

»Som jeg umiddelbart husker det, var det ikke genstand for nogen drøftelse på spørgemødet. I så fald ville det også have ændret på karakteren af hele udbuddet,« siger han.

Udsigten til yderligere 72 boliger fremgik altså hverken af udbudsmaterialet eller af spørgerunden, og efter Berlingske Tidendes omtale af sagen i søndags, udsendte Karen Schur da også et dementi over Ritzau, hvori hun sagde:

»Det er utroligt beklageligt, at jeg er citeret for det. Det, der ligger i det, har været min forventning om, at en forretning bliver større. Efter at vi overtog det, fik vi nys om, at det kunne være, at Farum Kommune ønskede, at andre også skulle drive de yderligere 72 boliger.«

Af udbudsmateraialet, som Berlingske Tidende har haft adgang til, fremgår det ingen steder, at licitationen gav udsigt til driften af mere end de udbudte 24 boliger.