Thor P. åbner for nyt forsøg med Elsam

Finansminister Thor Pedersen (V) har ikke opgivet bestræbelserne på at få DONG og Elsam til at fusionere.

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES: Udsigten til, at det svenske Vattenfall skal gå hen og købe det jysk-fynske elselskab Elsam, gør tilsyneladende så ondt på finansminister Thor Pedersen (V), at han nu vil gøre et nyt forsøg på at bane vejen for den danske løsning: Fusionen med DONG.

»Jeg har svært ved at se klogskaben i, at det er den svenske stat, der skal drive elforsyningen i Danmark,« sagde Thor Pedersen i går i forbindelse med et finansministermøde i Bruxelles, men han understregede samtidig, at Elsams ejere skal være mere realistiske i forhold til prisen på deres selskab.

»Jeg har ikke opgivet, men det her er altså ikke Hjallerup Marked. Når en finansminister kommer med et bud, så er det ikke noget, man kan sjakre med,« sagde finansministeren, der tilføjede, at Elsam efter hans opfattelse »befinder sig helt på den anden side af galaksen« i forhold til værdiansættelsen.

Klar til nyt møde
De nye toner fra finansministeren, der »ikke vil kritisere Elsam«, kommer, efter at han i fredags kategorisk afviste, at der var mere at tale med Elsam om.

»Vi gjorde, hvad vi kunne, men ejerne af Elsam har ret til at agere, som de vil. Vi lever i en demokratisk stat, og vi respekterer, at Elsam har nogle ejere,« sagde finansministeren, efter at seks ugers intensive forhandlinger endte i et sammenbrud fredag aften.

Elsams administrerende direktør, Peter Høstgaard-Jensen, sagde i søndags, at man var klar til at mødes med finansministeren igen, hvis der skulle komme en invitation.

Også finansministerens partifælle, Venstres energipolitiske ordfører Kim Andersen, og Socialdemokratiets Svend Auken har beklaget forhandlingssammenbruddet og opfordret til, at der gøres et nyt forsøg.

Finansminister Thor Pedersen sagde i går, »at det ville være mest optimalt at sælge DONG, hvis det kun handlede om statens provenu«.