Thor P: Fusionskritikken er det rene vås

Finansminister Thor Pedersen (V) mener, at kritikerne af fusionen mellem DONG og Elsam ikke har forstået noget som helst.

Læs mere
Fold sammen
Vi får en stærk dansk spiller, der kan tage kampen om mod udlændingene - uden, at det på nogen måde skader konkurrencen i Danmark, mener han.

»Vi stod overfor, at det ellers ville være Vattenfall, der ville sidde på den danske elproduktion. Og man skal huske, at Vattenfall er en forkert betegnelse. Det er den svenske stat. Det er ikke et selskab som alle andre. Elsam/DONG er netop noget andet. Vi åbner for andre aktører,« siger Thor Pedersen.

Men hvis fusionen skal skabe værdi, så skal pengene vel komme et sted fra?

»Hvilke penge? Det er fuldstændig absurd. Der er tale om to enheder, der går sammen. Det er en fusion, ikke et køb. Det eneste, vi aftaler, er, hvordan værdierne i de to selskaber skal fordeles mellem ejerne. Der bliver ikke flyttet en krone.«

Så det er ikke for at gøre forretningen bedre?

»Det er klart, at hvis to går sammen, så mener de, at der er noget ved det. Hvis man forener nogle kræfter her, er der også en værdi i det - nemlig, at virksomheden bliver overordentligt økonomisk stærk. I en situation, hvor de virksomheder, den er oppe imod, er af en helt anden størrelse. Vi kunne se frem mod, at DONG ikke havde en chance for at overleve, og det samme med Elsam. De er miniputter. Nu får vi en indre styrke. Vi står over for konkurrenter, der har statskasser i rykken. Det ene er det gamle Preussen Elektra, det andet er den svenske stat.«

Er det ikke et problem, at hvis jeg ville lave et elværk i Danmark, så skulle jeg købe gas af min konkurrent?

»Du kan købe gas allevegne. Det er sådan, at udenlandske gasleverandører leverer gas på det danske marked, ligesom DONG leverer gas i Holland. Og du kan købe din strøm, hvor du vil. Det er der bare ikke så mange, der har opdaget endnu.

Det vi har sikret i Danmark, måske mere end i så mange andre lande, er, at nettet ikke kan udleveres til nogen andre. Det er forkert, når nogen siger, at der ikke er plads på nettet til, at andre kan komme ind. Det er det rene vås.«

Hvorfor tror du så, at de er så utilfredse blandt industriens store elkøbere og i Forbrugerrådet?

»Fordi de overhovedet ikke har forstået, hvad det er, der er aftalt. Det er imponerende, at så mange udtaler sig om noget, de overhovedet ikke har sat sig ind i.

Det, der er løsningen her, er et bidrag til, at den svenske stat ikke skal sidde på den danske elproduktion. Det kan jeg ikke forstå, man kan have noget imod. Og hvis man er utilfreds, kan man jo allerede i dag bare købe sin el fra Sverige,« siger Thor Pedersen.

Berlingske Tidende følger forløbet om fusionen mellem DONG og Elsam. Læs mere i avisen i de kommende dage.