Thomas Larsen: Traktor-Troels skal skabe vækst

På de indre linjer er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen en af de tungeste drenge på Lars Løkke Rasmussens ministerhold, skriver Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Læs mere
Fold sammen

Gad vide, hvor mange i dansk erhvervsliv, der egentlig kender Troels Lund Poulsen?

Næppe mange. Et godt og gratis råd er, at det vil være klogt at styrke relationerne til den nye erhvervs- og vækstminister hurtigst muligt.

Der eksisterer et grelt misforhold mellem omverdenens syn på ministeren og hans faktiske position ministerholdet.

Ser man på målingerne over ministrenes popularitet, roder Troels Lund Poulsen rundt i den nederste del. Folketingsvalget blev ikke ligefrem et personligt triumftog, for mange vælgere forbinder ham stadig med skattesagen mod Helle Thor­ning-­­Schmidt og især med mistanken om, at Venstremanden interesserede sig for meget for den tidligere statsministers skatteforhold.

Erhvervsfolk har heller ikke stået i kø for at pleje forbindelsen til Troels Lund Poulsen, som i de senere år har været en af de mest isolerede politikere i Folketinget.

Men hele vejen igennem har Venstres top håbet, at Troels Lund Poulsen ville komme tilbage. Og skulle nogen være i tvivl om, hvor stærkt han står, så tænk på, at han ikke alene er sat i spidsen for et af de store ministerier. Han sidder også i regeringens økonomiudvalg, hvor man sætter rammerne for finanslovene, drøfter økonomien i kommuner og regioner og diskuterer sager med konsekvens for landets økonomi.

Derudover er han omdrejningspunkt i det nye EU-implementeringsudvalg, hvor han skal være med til at sikre, at Danmark ikke overimplementerer EU-lovgivning.

Mange har tilsyneladende også glemt, hvor meget Troels Lund Poulsen har nået i en turbulent, men også imponerende karriere i politik.

Han er født i 1976 og på papiret stadig en ung mand, men hans erfaringer er omfattende: Han meldte sig ind i Venstres Ungdom i 1992 og blev hurtigt lokalforeningsformand, inden han i 1997-1999 var landsformand. Han fungerede som politisk sekretær på Christiansborg i 1995-1997 og som pressekoordinator for Ørestadsselskabet frem til 2001, da han kom i Folketinget.

I 2006 blev han politisk ordfører. Året efter blev han udnævnt til miljøminister, og derefter nåede han at blive skatteminister og undervisningsminister, indtil Lars Løkke Rasmussens første regering tabte magten i efteråret 2011.

Undervejs er han blevet udstyret med kæle- og øgenavnet, »Traktor-Troels«, som ikke så meget relaterer sig til hans erfaring som fritidslandmand, men snarere siger en del om hans evne til at komme frem og få ting gjort.

Siden udnævnelsen til erhvervs- og vækstminister er Troels Lund Poulsen i stigende grad begyndt at deltage i erhvervspolitiske møder og konferencer for at få inspiration og for at lægge regeringens politik frem. Her fortæller han typisk om boligjob-ordningen, som har har mange kritikere, men er overmåde populær hos danskerne og hos byggefagene.

Han fremhæver, at regeringen vil fjerne reklameafgiften og NOx-afgiften samt forbedre vilkårene for generationsskifte. Erhvervsrettet lovgivning skal som hovedregel kun træde i kraft to gange om året. Og endelig taler han varmt for planen om at udflytte 3.900 statslige arbejdspladser i et forsøg på at skabe bedre balance i Danmark. Netop perspektivet om at skabe vækst i hele landet er han også stærkt optaget af, når han arbejder på den kommende vækstplan for landbrugs- og fødevaresektoren eller skubber på for at få gennemført en friere planlov.

Fra sit sæde i økonomiudvalget vil han desuden være med til at forberede forårets skatteforhandlinger og trepartsdrøftelser, som kan komme til at definere regeringens evne til at gennemføre reformer.

Langt fra alle er enige i regeringens prio­riteringer. Men én ting er sikker: Troels Lund Poulsen bliver ikke til at komme uden om i debatten om, hvordan Danmark skal klare sig i en stadig mere intens global konkurrence.