Thomas Larsen: Liste Ø bedst til talentarbejde

Enhedslisten brillerer ved sin evne til at skabe talenter. Flere af de øvrige partier ender med konforme talenter ved at rekruttere fra »politikerfabrikken« på statskundskabsstudiet. Kun få talenter har erfaring fra erhvervslivet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er synlige og pågående, talenterne fra Enhedslisten.

»Jeg bliver ked af det, når jeg hører, hvor grimt der bliver talt om vores arbejdsløse kollegaer. Det er på tide, vi siger fra,« lyder citatet på en af Enhedslisten aktuelle valgplakater, som er udstyret med et stort foto af Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun behøver ingen præsentation i dag. Men da hun i valgkampen i 2007 skulle deltage i en partilederdebat på TV 2, troede den konservative leder, Bendt Bendtsen, at den unge kvinde var ansat på TV-stationen. Han spurgte derfor, om hun ville bringe ham en kop kaffe...

Dengang var Johanne Schmidt-Nielsen den hidtil yngste deltager i en partilederrunde, men hendes præstation var så overbevisende, at hun fik 9.000 personlige stemmer og var stærkt medvirkende til at hale det kriseramte Enhedslisten over spærregrænsen.

Johanne Schmidt-Nielsens kometkarriere er med til at illustrere, at venstrefløjspartiet gennem en årrække har haft en særlig evne til at udvikle nye talenter og placere dem synligt i mediebilledet.

Ser man efter i gadebilledet lige nu, er Johanne Schmidt-Nielsen således slet ikke den eneste markante unge kvinde fra Enhedslisten. På andre plakater kan man finde Pernille Skipper, der på rekordtid er blevet landskendt og i dag toner frem som en driftsikker toppolitiker – selv om hun kun har haft sin plads i Folketinget siden 2011.

Samme år blev Stine Brix valgt ind i Folketinget, og hun hænger såmænd også på plakaterne ved togstationerne og bussernes stoppesteder som et led i Enhedslistens markedsføring forud for valget.

Bladrer vi nogle år tilbage i historiebogen, hed partiets store lysende stjerne, Pernille Rosenkrantz-Theil, som også formåede at springe direkte ud af intetheden og ind på en position som en af Borgens mest profilerede politikere.

Rotation virker

I de øvrige partier sker talentudviklingen mere trægt, og forklaringen er selvfølgelig, at de ikke praktiserer Enhedslistens rigoristiske rotationsprincip.

Hvert år vælger partiet sine kandidater til Folketinget. Men når man har siddet i Folketinget i syv år, kan man ikke længere opstilles for liste Ø. Og så er det ud af vagten.

Rotationen er naturligvis ikke uproblematisk for et parti, for den kan betyde, at man fjerner stærke politikere præcis på det tidspunkt, hvor de for alvor har lært at gøre sig gældende i parlamentet og begå sig i medierne. Dermed mister man dyrekøbt parlamentarisk knowhow fra folketingsgruppen.

Det kan også gå ud over vælgertilslutningen, at Enhedslisten – på rotationsprincippets alter – er tvunget til at ofre partiets stjerner.

Omvendt sikrer rotationen en dynamik, som gør vejen til position og indflydelse kort for talenterne, hvilket Johanne Schmidt-Nielsen måske er det tydeligste eksempel på.

Når de unge talenter fra Enhedslisten slår så stærkt og hurtigt igennem, skyldes det dog også, at de tit har en engageret og næsten aktivistisk tilgang til politik. Hvilket kan være en mangelvare hos talenterne fra de øvrige partier.

De unge fra Enhedslisten mener noget, de gør højlydt opmærksom på det, og de har desuden ofte held til at sætte sig på venstrefløjens gamle position som parlamentets glammende vagthund.

Kritikerne vil selvfølgelig indvende, at den platform også er ret nem at agere på, fordi Enhedslistens politikere ofte slipper for at skulle indgå svære kompromiser, eftersom store dele af partiets program fortsat befinder sig på cirka 10.000 kilometers afstand af det politisk gangbare i Folketinget.

Politikerfabrikken

Men måske er der en ekstra forklaring på den succes, som de unge krigere fra venstrefløjen er i stand til at opnå. Studerer man talentmassen i de øvrige politiske partier, er der også her en stribe iøjnefaldende talenter, men det er først og fremmest indtrykket af konformitet og ensartethed, der står tilbage.

Og det bør slet ikke undre så meget, for sagen er, at forbløffende mange af disse talenter kommer fra samme udgangspunkt – nemlig studiet i statskundskab, som Berlingskes magasin, Politiko, for nylig kaldte for Danmarks mest effektive politikerfabrik. Især de unge socialdemokrater, SFere og radikale stammer herfra.

Resultatet er, at dansk politik efter kritikernes mening i stigende grad domineres af en politisk klasse eller elite, som har været gennem nøjagtigt samme pensum.

40 ud af Folketingets 179 medlemmer har læst Statskundskab i kortere eller længere perioder. Og en tredjedel af regeringen – det vil sige syv ud af 19 ministre, inklusive statsministeren og finansministeren – har samme uddannelse.

De fleste udklækkes fra statskundskab i København, men statskundskab i Aarhus er også ganske godt med. Herfra kommer bl.a. finansminister Bjarne Corydon, fødevarminister Dan Jørgensen og forsvarsminister Nicolai Wammen.

Verdensfjerne talenter

Det vil være direkte useriøst at pege fingre af, at unge med politiske ambitioner søger mod en krævende uddannelse, der giver dem en solid akademiske skoling og bibringer dem vigtig viden om økonomi. Tværtimod er der grund til at anerkende, at uddannelsen giver dem bedre muligheder for at kunne overskue og håndtere mange af de komplekse problemstillinger, som de skal arbejde med i rollen som politikere.

Bagsiden af medaljen er blot, at den snævre rekrutteringsbase kan resultere i et tunnelsyn, som forstærkes af, at de fleste af kandidaterne sjældent har været ude i virkeligheden, ligesom de praktisk taget aldrig har haft berøring med det private erhvervsliv. De er lærebogsstærke, ja – men også erfaringsfattige

I de senere år har flere debattører, bl.a. journalisten og forfatteren Lars Olsen samt den socialdemokratiske folketingskandidat Mattias Tesfaye kritiseret, at de mange verdensfjerne akademiske politikere på flere felter har taget alvorligt fejl.

Politikerne har eksempelvis haft alt for stor tiltro til, at Danmark ville være i stand til at leve af kreativitet og innovation alene – uden at interessere sig nok for at fastholde og udvikle produktion og industriarbejdspladser.

Derudover kritiseres de samme politikere for at have haft et alt for ensidigt fokus på at udvikle universiteter og gymnasier, mens de groft sagt har negligeret betydningen af de tekniske skoler og erhvervsuddannelserne.

Trænes i PR

En anden kritik, som rettes mod de unge professionelle politikere, er, at de i stort tal melder sig ind i de samme spin- og PR-skoler på Christiansborg.

Helt fra starten af deres politiske karriere arbejder de tæt sammen med rådgivere og spindoktorer. De bruger uendeligt meget tid på at tænke i PR, og de trænes systematisk i at fastholde nøje planlagte statements, som de lader køre som båndsløjfer, uanset hvad journalisterne spørger dem om.

Kritikken går på, at disse politikere gradvis bliver mere optaget af iscenesættelse og mindre interesseret i substans.

Den blodige ironi er, at den faglighed, som de har erhvervet under deres studier, i tiltagende grad skubbes i baggrunden til fordel for PR-teknikker, der er meget lidt saglige, sjældent lægger op til dialog og i værste fald fører de unge talenter endnu længere væk fra vælgerne og virkeligheden.