Thomas Larsen: Får Corydon opfyldt sin drøm?

Dansk økonomi løfter sig. I kredsen omkring Bjarne Corydon får det flere til at tro på muligheden for et genvalg. Lykkes det at fastholde magten, vil det være en triumf for Thornings trofaste væbner.

konstant: Bjarne Corydon har været trofast over for Helle Thorning-Schmidts regeringsprojekt. Foto: Sophia Juliane Lydolph. Fold sammen
Læs mere

Det vil være en triumf for Helle Thorning-Schmidt, hvis det lykkes at vinde valget efter i flere år at have været martret af en kronisk vælgerkrise og kritiseret for sin ledelse af en ofte kaotisk regering.

Men også for Bjarne Corydon vil en sejr være en personlig og politisk triumf.

Mens partifæller i perioder har været på flugt fra formanden og har drømt om at få hende udskiftet, har Corydon under hver eneste krise ydet stålstat opbakning. Mens lidet flatterende vurderinger af Thorning har været en metervare, som journalister uden at anstrenge sig har kunnet hente hjem fra ministre, folketingsmedlemmer og forbundsformænd, har det været umuligt at indhente kritiske bemærkninger fra Finansministeriet.

Bjarne Corydon er stædigt blevet ved med at tro på Helle Thorning-Schmidt.

Genvinder hun magten, vil det også være hans sejr.

Alliance med SF

Men også på en anden led vil en valgsejr være en triumf for Bjarne Corydon.

Siden overtagelsen af regeringsmagten i 2011 har han satset hele butikken på at bevise, at Socialdemokraterne på ansvarlig vis kan styre nationens finanser. Før valget var det ikke hans udgangspunkt, at den mission skulle ske i et tæt samarbejde med de Radikale. Tværtimod var Bjarne Corydon en af arkitekterne bag Socialdemokraternes alliance med Villy Søvndals SF, ligesom han var en af bagmændene bag de to partiers fælles økonomiske planer.

Som bekendt fik planerne en lunken modtagelse af økonomerne, som havde svært ved at se, hvordan S og SF konkret ville få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen, og som derudover anså planerne for at være skrøbelige i forhold til de massive udfordringer, som Danmark stod overfor i krisen.

Indsigelserne gjorde ikke det store indtryk på Bjarne Corydon. Rent politisk satsede han på, at alliancen med SF skulle være bærende for en ny S-ledet regering. Ligesom den øvrige S-ledelse var han skeptisk og forbeholden over for de Radikale. Og selv om han var med til at trække SF mod midten i arbejdet med at formulere den fælles økonomiske masterplan »Fair Løsning«, var hans udgangspunkt en centrum-venstre alliance og en venstreorienteret politik.

Makker med Vestager

Som historien har vist, endte S-SF-alliancen i et regulært sammenbrud. Da Margrethe Vestager satte sig tungt på forhandlingerne om regeringsgrundlaget og fik gennemtrumfet sin politik, fik SF sit banesår. Grænsen for, hvad SF’erne kunne holde til, blev overskredet. Villy Søvndals historiske projekt med at gøre sit parti regeringsdue­ligt blev kortsluttet, inden det kom i gang.

Med realpolitikerens sans for at gøre det nødvendige indledte Bjarne Corydon derpå et samarbejde med Margrethe Vestager, som varede til sensommeren 2014, hvor hun lod sig friste af en magtfuld kommissærpost i EU.

I løbet af denne proces skiftede Bjarne Corydon ham.

Fra sit udgangspunkt i en centrum-venstre alliance begyndte han i stigende grad at presse på for at placere Socialdemokraterne på den politiske midte. Fra denne position har han villet ruste Danmark til at kunne klare sig i den globale konkurrence. For uden den nødvendige konkurrencekraft ville forudsætningen for indtjening, velstand og velfærd være væk, lød finansministerens enkle ræsonnement.

Bjarne Corydon gjorde sig ekstremt upopulær i Enhedslisten, SF og langt ind i sit eget parti, da han første gang nævnte »konkurrencestaten« i et kluntet forsøg på at forklare sit politiske projekt.

Ser man bort fra det kontroversielle navn, søgte Corydon i realiteten tilbage til tidligere tiders partifællers praksis, for folk som H.C. Hansen, Viggo Kampmann, Jens Otto Krag, Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft var i den grad også optaget af at føre en ansvarlig politik som selve forudsætningen for at kunne investere i velfærd.

Corydons store chance

I lang tid har det set ud som om, at Bjarne Cory­dons satsning ville ende i et historisk nederlag. Men flere faktorer kan nå at ændre billedet frem mod valget:

For det første har Socialdemokraterne fået en afgørende håndsrækning fra Lars Løkke Rasmussen, som med GGGI-sagen og tøjsagen har fået undermineret sit lederskab og slået skår af sin troværdighed. Helt ekstraordinært indtager Løkke sidstepladsen, når danskerne bliver bedt om at vurdere de enkelte partilederes troværdighed. Samtidig viser målingerne, at Thorning gradvis får bedre karakterer.

Statsministerens øgede popularitet har ganske vist ikke kunnet ændre på, at rød blok længe har haltet efter blå blok, men når valget rykker nærmere, håber socialdemokraterne, at hun vil kunne kapitalisere på den direkte sammenligning med Løkke.

For det andet – og vigtigst – løfter dansk økonomi sig. Indtil nu har Bjarne Cory­don og regeringstoppens fortælling til danskerne lidt under, at resultaterne ikke har indfundet sig. Det kan hænde, at erhvervsledere og økonomer har rost regeringens kurs. Men de fleste vælgere har hæftet sig ved løftebruddene og kriserne. Styrkes dansk økonomi frem mod valget, vil Thorning og Corydon med en helt anden kraft kunne sige til befolkningen:

»Ja, vi har måttet træffe svære beslutninger. Men det har virket. Nu er Danmark trukket fri af krisen, og fremgangen skal bruges til at investere i velfærd.«

Fuld pedal

Siden slutningen af februar, da Danmarks Statistik offentliggjorde nye tal, der viste, at væksten i sidste del af 2014 var stærkere end forventet, har regeringstoppen da også givet den forklaring fuld pedal.

»Vi er nu på vej ud af krisen,« fastslog økonomiminister Morten Østergaard i en pressemeddelelse. Kort efter holdt Helle Thorning-Schmidt som optakt til spørge­timen i Folketinget en lille tale for de øvrige partiledere om fremgangen. »Vi har nu haft vækst i seks kvartaler i træk, og det ligner mere og mere en stabil fremgang. Flere er kommet i arbejde. Beskæftigelsen er steget med over 32.000 personer siden foråret 2013. Færre er uden arbejde. Ledigheden er nu lavere end i mere end fem år. Og det er ikke kun vækst og beskæftigelse, der er i fremgang. Boligmarkedet er også i bedring. Priserne er begyndt at stige igen. Det samme gør investeringerne. Det samme gør eksporten. Virksomhederne har fået mere at lave,« lød det fra Thorning.

I sit indlæg fremhævede hun, at en styrket økonomi ville skabe råderum til at investere i velfærd, og at regeringen ville vælge den vej i modsætning til Venstres udgiftsstop.

»Tiden er ikke til eksperimenter. Derfor skal vi ikke have nulvækst. Vi skal passe på de resultater, vi har nået,« lød advarslen fra regeringschefen.

Optimismen stiger i S

Også hos Bjarne Corydon er optimismen steget betragteligt. Sammen med finansministeren håber flere og flere socialdemokrater, at de selv, partiet og hele regeringen snart vil blive trukket frem i slipstrømmen af en økonomi i fremdrift.

Man kan indvende, at en styrket økonomi næppe i sig selv vil være nok til at sikre regeringen et genvalg, for en regering vælges sjældent på fortidens gerninger alene. Men alt andet lige vil en forbedret økonomi gøre vejen til et genvalg kortere.

Hvad betyder det så for timingen af folketingsvalget?

Tjah, skal effekten af fremgangen slå igennem med fuld kraft, taler en del for et sent valg i forbindelse med valgperiodens udløb i september, for hos Thorning, Corydon & Co. er der for første gang i lang tid indtruffet en ny og uvant fornemmelse af, at tiden arbejder for regeringen. Og ikke imod.