Thomas Bernt: »Regeringen kan snart blive mødt med krav om at eftergive skatter – og det er meget dyrt«

Dansk erhvervsliv skal sikres ekstra lån og større likviditet på grund af coronanedlukningen, lyder det fra regeringen. Men pengene skal betales tilbage, og derfor vil der snart blive stillet krav om at få eftergivet skat, lyder vurderingen fra Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen.

 
Regeringen foreslår nu en momslåneordning, hvor små og mellemstore virksomheder kan låne et beløb rentefrit, som svarer til den moms, der skal afregnes 1. marts. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Fredag formiddag vil skatteminister Morten Bødskov (S) løfte sløret for, hvilke redskaber regeringen er klar til at hive op af den økonomiske hjælpekasse for at reparere de skader, som nedlukningen af landet har påført dem.

Der er på forhånd lagt op til, at de nye initiativer skal sikre dansk erhvervsliv ekstra milliarder i likviditet og lån. Og det er er bydende nødvendigt, mener Berlingske erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen.

»Udskydelsen af moms, skattebetalinger og lån til A-skat var umulig at komme uden om,« siger han og uddyber:

»For få dage siden kunne vi offentliggøre en medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv, som viser, at hver tiende virksomhed er i fare for at gå ned, fordi der skulle falde moms 1. marts. Momsregningen er særlig besværlig, fordi det drejer sig om moms fra tiden før corona, hvor der blev tjent penge, men virksomhederne har været i modvind og i lange perioder slet ikke tjent penge siden 11. marts. Uden handling kiggede vi ind i en katastrofe for nogle virksomheder.«

Det bliver meget dyrt

I forhold til moms og skatter er det i særlig grad oplevelsesindustrien, restauranter og cafeer, der er ramt, og så naturligvis detailbutikkerne, fordi de er lukket helt ned. Restauranterne har ganske vist mulighed for takeaway, men »det redder ikke dagen«, vurderer erhvervsredaktøren og henviser til en medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv, der viser, at hver fjerde virksomhed i oplevelsesindustrien er i fare for at lukke. Derfor forudser Thomas Bernt Henriksen, at der inden længe vil rejse sig et nyt og dyrt krav til regeringen.

»Nationaløkonomisk er økonomien i modvind igen. Det, regeringen lægger op til, er især likviditetsstøtte, altså at udskyde skatter, for at undgå konkurser. Pengene skal stadig betales senere, men det er klart, at regeringen snart kan blive mødt med krav om at eftergive skatter – og det er meget dyrt. Det krav vil snart lyde,« fastslår han.

Erhvervsredaktøren understreger, at oplevelsesindustrien og detailhandlen ikke er to sektorer, som tilsammen kan vælte økonomien. Dertil kan de store dagligvarekæder fortsat holde åbent, og de oplever i øjeblikket 16-30 procent højere omsætning end normalt. Ikke desto mindre vil en bølge af konkurser sende ledigheden skarpt i vejret, som vi så i foråret, forklarer Thomas Bernt Henriksen.

»Og problemerne slutter ikke her. Det, vi kan se og høre, er, at der er stigende vrede i detailhandlen over, at de store dagligvarekæder sælger varer, som også sælges af de små udvalgsvarebutikker. Vi hører dem spørge, hvorfor Bilka må sælge fjernsyn, når Expert skal holde lukket. Her er ligger en gryende vrede og frustration, som skal holdes nede helt frem til slutningen af februar,« siger han.