Thise Mejeri stormer fremad

Læs mere
Fold sammen
Det lille økologiske mejeri, Thise Mejeri, ved Roslev på Salling-halvøen nærmest vader i succes. Mejeriet, der ejes af 46 andelshavere, har netop aflagt årsregnskab, og det viser en omsætningsvækst, der vil noget. Salget af konsummælk er næsten fordoblet.

I kroner er mejeriets totale omsætning steget med næsten 30 mio. kr. til knap 150 mio. kr. Overskuddet er på godt 4,5 mio. kr.

Over forventningerne

Resultatet overgår forventningerne, og ledelsen udtrykker da også stor tilfredshed med udviklingen.

Mejeriets formand, gårdejer Jens Christensen, Byrsted syd for Nibe, mener, at fremgangen først og fremmest skyldes en vellykket introduktion af en række nye, økologiske produkter.

Blandt nyhederne finder man en 0,5 pct. mælk, der afsættes i Coops butikker. En anden nyhed er en såkaldt gårdidentificerbar sødmælk til Irma-kæden. Denne mælk har været i stand til at øge Irmas samlede sødmælkssalg, oplyser Jens Christensen.

Thise Mejeris fremgang er stor, men i sig selv ikke så enestående for de små mejerier herhjemme, hvoraf flere melder om fremgang.

David og GoliathPå spørgsmålet, om fremgangen skyldes danskernes forkærlighed for David i kampen mod Goliath, hvor mejerigiganten Arla her må indtage Goliath-rollen, svarer Jens Christensen.

- Jeg tror, at mange danskere er villige til at betale lidt ekstra for at bevare en mangfoldighed, også når det handler om mejerivarer. Der er simpelthen behov i markedet for alternativer til Arla. Når det så er sagt, er det vigtigt at understrege, at vi vitterlig skal være et alternativ til det store selskab med alt hvad det indebærer af produkter, Arla enten ikke kan eller vil producere. Det er også vigtigt at pointere, at vi kvalitetsmæssigt skal være i front. Prismæssigt kan vi ikke matche giganten. Vi er konstant nødt til at udvikle nye produkter, som kvalitetsmæssigt gør en forskel. Det er ikke nok bare at lave økologiske produkter. Kvaliteten må og skal følge med.

Thise Mejeri, som blev stiftet i 1988 af seks andelshavere. Siden er mejeriet vokset og vokset.

I 1997 fusionerede mejeriet med et andet økologisk mejeri, også stiftet i 1988. Det hed Grindsted Mejeri og var placeret ved i Nordjylland.

En dværgTrods den markante vækst er Thise Mejeri fortsat en dværg eller lilleput ved siden af Arla, der aftager mere end ni tiendedele af den mælk, der fremstilles herhjemme.

Thise Mejeris andelshavere er spredt ud over et stort geografisk område fra Hjørring i nord til området ved Herning i syd. Jens Christensen er overbevist om, at væksten for økologiske mejeriprodukter fortsat vil stige herhjemme de kommende år.

- Det er min klare overbevisning, at der bliver flere og flere danskere, som er villige til at betale lidt ekstra for at få dét, de gerne vil have - vore økologiske produkter i høj kvalitet. Sagt med andre ord: Der vil altid være plads til os, siger han.

Thise Mejeri er i øvrigt andet og mere end mælk. Mejeriet fremstiller en bred vifte af mejeriprodukter og har bl.a. også sit eget bud på et smørbart blandingsprodukt, Gul Kornblomst, der er en direkte konkurrent til Arlas Kærgården og Dragsteds Bakkedal.