Tesla vil forhindre den næste bilulykke med radarer

Elon Musk annoncerede søndag den seneste opgradering til det nye autopilot-system. Og systemet skal i højere grad bygge på radarer end kameraer.

En Tesla, der er kørt ind i træ i Holland i sidste uge. AFP PHOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hold øjnene på vejen eller rettere tænd for radaren. Fra at have kameraer, der kan »se« vejen, skal Teslas førerløse biler nu i langt højere grad udstyres med radarer, der kan detektere objekter og forhåbentlig afværge kollisioner.

Med det nye autopilot-system kan Tesla ifølge eget udsagn »næsten altid« undgå uheld, fordi systemet nu kan opdage objekter så langt som to biler længere fremme. Det nye system kan angiveligt detektere seks gange flere radar-objekter, end den tidligere software. Det skriver onlinemediet Quartz.

Indtil nu har mindre metalgenstande som en sodavandsdåse kunne udløse autopilotens alarm, og selvom dét kan lyde absurd, så er Tesla ikke i tvivl om, at selvkørende biler er vejen frem.

Statistisk set burde computere være bedre bilister end mennesker - i guds og bilens eget land, USA, er 94 pct. af alle ulykker menneske forskyldte.

De prototyper af selvkørende biler, der findes i dag, er allerede væsentligt mere sikre end mennesker: Ulykker, hvor mennesker er impliceret, sker 4,2 gange per 1,6 millioner kørte kilometer. Ulykker, hvor selvkørende biler er impliceret, sker 3,2 gange per 1,6 millioner kørte kilometer. Det viser en undersøgelse som Google har fået foretaget af Virginia Tech University. Tallene for selvkørende biler vil kun blive bedre, insisterer Tesla-mogul, Elon Musk, ifølge Quartz.

Lærer hen ad vejen

Tesla indsamler store datamængder fra sin armada af selvkørende biler ved hjælp af deres autopilot til løbende at forbedre ydeevnen og forudsige de sikreste reaktioner i et hvert miljø.

Og Tesla-ejere må håbe, at systemet har lært at kende forskel på himlen og en hvid lastbil-anhænger. For ikke desto mindre var denne forveksling medvirkende til, at en mand i maj blev dræbt i Florida, da han med autopiloten slået til bragede ind i anhængeren på en svingende lastbil. Autopiloten forvekslede lastbilens hvide anhænger med en lys himmelhvælving.

Teslas CEO, Elon Musk, fortalte søndag, at »perfekt sikkerhed er umuligt,« men at det nye system med radarer meget muligt ville have forhindret ulykken i Florida. Opfordringen fra Tesla var klar: »Hold altid hænderne på rattet.« Det skriver onlinemediet Quartz.