Tesla slår global rekord, men sælger ingen biler i Danmark

Mens Tesla-salget er gået fuldstændig i stå i Danmark, så stiger det i udlandet.

REUTERS/Jason Reed Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mange af de lydløse, eldrevne biler, der bliver solgt i Danmark for tiden. Den seneste stikprøve fra 20. februar viste, at Tesla ikke har solgt en eneste bil i Kongeriget i 2017. Men det er altså kun i Danmark, at det er tilfældet. For som Wall Street Journal i dag beretter, så er Teslas salg globalt steget med 69 procent i første kvartal.

I 2017 har de solgt 25.000 biler i hele verden, og dermed er vejene lagt for bilen til at køre i mål og opnå det forventede salg, som er sat til 50.000 biler indenfor det første halvår af 2017. Salget er fordelt på henholdsvis 13.450 af Model S'erne og omkring 11.550 af Model X Sport.


Men sådan går det som sagt ikke i Danmark. I december 2015 slog Teslas model S rekord som alle tiders mest solgte bilmodel på en måned med i alt 1248 salg. Men siden kom ny lov om afgifter på elbiler, og da registreringsafgiften i januar 2016 steg til 20 procent af niveauet for almindelige personbiler, dalede Teslas salg til 13 biler i januar sidste år.


I dag er afgiften i Danmark steget med 40 procent. Afgifterne stiger løbende mod 2020, indtil de ligger på samme niveau som benzindrevne biler. Derfor spurgte Berlingske Business tidligere på året Teslas danske kommunikationsafdeling, om ejere af bilen i landet, havde grund til bekymring om blandt andet, om ladestationer vil blive stående. Dengang fastslog firmaets kommunikationschef i Danmark, Sverige og Finland, Maria Lantz:

»Tesla udvikler og ekspanderer konstant i Danmark og vi er kommet for at blive. Vores mission er at accelerere verdens overgang til bæredygtig energi og derfor er vi rigtig glade for den store efterspørgsel på elektriske biler i Danmark, som vi har oplevet.«


I artiklen fra Wall Street Journal beskrives det, hvordan Tesla ikke - ulig andre bilfirmaer - opgiver regionale resultater. Men i regnskabet fra 2016 stod der, at 60 procent af virksomhedens indtægter kom fra aktiviteter i USA. Tesla har netop fremvist deres nye Model 3, som mange troede, var en opfølger på højde med, når Iphone lancerer en ny telefon med udvidet teknologi. Men det er det ikke, slår elbil-gigantens CEO Elon Musk:


»Noterer mig, at mange tror, at Model 3 er »den næste version« af Tesla på linje med Iphone 2 sammenlignet med 3'eren. Det er ikke sandt,« skrev han på Twitter og tilføjede at Model 3 bare er »en mindre og billigere version af Model S,« og fastslog, at han selv bliver ved med at køre Model S, som er firmaets kerneprodukt. Forårets resultat betyder også, at Tesla slår sin egen rekord fra tredje kvartal sidste år. Her solgte de 24.500 biler.