Terrorfrygt sendte KFX ned med resten af Europa

KFX-indekset fulgte i går de europæiske aktiemarkeder, som faldt på forøget frygt for nye terrorangreb. Ekspert-panel i Boston stiller spørgsmålstegn ved gyldigheden af Lundbecks Lexapro-patent.

Der var store kursfald til de europæiske aktiemarkeder i går. Frygten for nye terrorangreb skabte en entydig negativ stemning, og flere toneangivende indeks faldt over to pct. Det danske KFX-indeks lå dog blandt de mindst faldende europæiske indeks og lukkede 0,7 pct. ned i kurs 267,2.

Vestas (- 4,5 pct.) var mest faldende KFX-selskab, mens Novo Nordisk (- 1,6 pct.) og Lundbeck (- 3,1 pct.) trak mest ned i hovedindekset.

Ifølge et ekspert-panel i Boston, kan Lundbecks patent på Lexapro være ugyldigt. Lexapro markedsføres i USA af partneren Forrest Lab, og patent-problemerne er opstået efter, at kopiproducenten Ivax Pharmeuticals har forsøgt at få tilladelse til at lancere Lexapro-kopier på det amerikanske marked.

Årsagen til den mulige ugyldig gørelse findes i, at en ændring af den oprindelige patent-ansøgning er indsendt for sendt til myndighederne. Ugyldiggøres patentet, vil det allerede fra 2007 være muligt for kopiproducenter at komme ind på markedet. Og det vil i høj grad ramme Lundbeck hårdt, som er dybt afhængig af deres nye lykkepille Lexapro/Cipralex.

11 ud af de 19 KFX-selskaber lukkede i går med fald, mens syv selskaber lukkede i uændret kurs. ISS (+ 1,3 pct.) og Carlsberg (+ 0,5 pct.) var de to eneste KFX-selskaber, der lukkede i plus. Det tyske bryggeri Holsten Brauerrei, som Carlsberg er ved at købe, fik et fald i nettoresultatet for 2003 på næsten 50 pct. Således endte bundlinien på 3,3 mio. euro mod 6,2 mio. euro i 2002.

Blandt de danske sidepapirer var rederiet Norden (+ 7,1 pct.) også aktuelle med selskabets regnskab for 2003. Overskuddet endte på 392 mio. kr. mod 196 mio. kr. året før. For 2004 forventer selskabet et overskud på hele 1,5 mia. kr. Gunstige fragtrater og en udvidelse af flåden er hovedårsagerne bag de flotte resultater og forventninger. Fremgangen for Norden betyder samtidig udbetaling af knap 73 mio. kr. i udbytte til storaktionæren D/S Torm (+ 1,6 pct.)

Batteriproducenten Danionics (+ 36,1 pct.) skød op på meddelelsen om, at selskabets forhandlinger om opstart af produktion i Asien nu er inde i en afgørende fase. Stigningen i Danionics var den største stigning blandt de danske børsnoterede selskaber i går.

Fodboldklubben Brøndby IF (- 6,9 pct.) måtte en tur ned ovenpå klubbens største nederlag nogensinde i Superligaen, da Esbjerg i går vandt 6-1 på Brøndby Stadion.

Bedre gik det for medico- og teknologiselskabet Torsana (+ 17,3 pct.) forud for selskabets regnskabsaflæggelse i dag. Udover Toscana er også DFDS (- 0,4 pct.) regnskabsaktuelle i dag.