Terroren trækker stadig nedad

Frygten for sikkerheden i Europa førte i går til nye kursfald. Det gik hårdest ud over forsikring, flytransport og turistindustrien.

PARIS

Nedturen fortsatte i går på aktiemarkeder verden over drevet af frygten for nye terrorangreb.

Tendensen var klart, at banker og forsikringsselskaber konstaterede de største kursfald, men også brancher med tilknytning til turistbranchen - som eksempelvis de store producenter af luksusvarer - måtte holde for.

Bernard Walschots, analytiker hos Rabobank, sagde, at det så ud til, at terrornetværket al-Qaeda for første gang havde haft held til at påvirke valgresultatet ved et valg i et større demokratisk land.

»Større vægt på sikkerhed som svar på terrorismen er ikke godt for markederne,« sagde han til nyhedsbureauet Reuters.

Størst fald i Madrid
De største kursfald i Europa oplevede man i Madrid, hvor faldet blev på hele 4,15 pct. med elselskabet Endesa og Telefonica som de store tabere, mens også nogle af de store bankaktier faldt kraftigt.

Ifølge analytikere i Spanien reagerede den spanske børs både på terrorfrygten, og på den politiske usikkerhed, der er opstået, efter at den erhvervsvenlige højreregering faldt ved søndagens valg til fordel for en socialistisk regering, der bliver nødt til at samarbejde med regionale partier.

Tysk rejsekoncern ramt
I Tyskland slog terrorfrygten derimod rent igennem, og DAX-indekset endte med et fald på 2,67 pct.

Den store TUI-rejsekoncern, der har mange aktiviteter i Spanien, var ellers ude med spådomme om, at sæsonen 2004 så ud til at blive bedre end 2003.

Men det hjalp ikke meget, eftersom aktien faldt med hele 4,74 pct. Aktiehandlere sagde til det tyske nyhedsbureau DPA, at faldet var begrundet i angst for nye terrorhandlinger

Også de tyske forsikringsgiganter Allianz - ned med 5,01 pct. - og Münchner Re - ned med 3,94 pct - fik store tæv, og også her pegede børsfolket på, at det var frygten for tab både i forbindelse med sidste uges attentater i Madrid og for nye terrorangreb, der spillede den afgørende faktor.

I Frankrig faldt CAC40-indekset med 2,40 pct. Her var flyproducenten EADS, der ejer Airbus, blandt de store tabere med et fald på 4,69 pct., mens også forsikringsgiganten AXA med et minus på 4,30 pct. klarede sig dårligt.

Nedtur for fransk luksus
I Frankrig gik det også dårligt for LVMH-koncernen, der producerer forbrugsvarer i luksusklassen, og handel med den slags sager er meget følsomt over for kundernes generelle følelse af sikkerhed. LVMH tabte 2,73 pct.

Også i USA førte terrorfrygten til kraftige kursfald, selvom gode tal for industriproduktionen i februar ellers kunne pege i en anden retning.

»Markedet er endnu ikke færdigt med at korrigere kurserne, så vi opfordrer til en defensiv strategi,« sagde en amerikansk analytiker i aftes til Reuters.