Telia Mobile skærer 300 danske job

Telia vil skære hvert tredje job væk i den dansk mobilforretning for at bane vejen for et fremtidigt overskud. Fyringerne var forventelige efter selskabet overtog Oranges danske forretning i sommer.

300 medarbejdere i Telia Mobile mister arbejdet. Det fremgår af den spareplan Telia fremlagde i går - en spareplan, der skal bane vejen for et fremtidigt overskud i den danske mobilforretning, efter selskabet overtog Oranges danske selskab i sommer.

Ved at skære omkring en tredjedel af jobbene i Telia Mobile væk, reducerer selskabets de årlige omkostninger med omkring 100 mio. kroner, ifølge Jesper Brøckner, adm. direktør i Telia Mobile. Selskabet forventer udgifter på op til 125 mio. kroner i forbindelse med fyringerne.

»Vi vil tage alle afskedigelser på en gang og vil gerne have det overstået så hurtigt og smertefrit som muligt,« siger Jesper Brøckner.

De sparede omkostninger skal hjælpe Telia til at blive en klar nummer to på mobilmarkedet i Danmark. Selskabet halter i øjeblikket efter både TDC, der ligger i en klar førerposition, og Sonofon. Telia har siden købet af Orange i juli ladet forstå, at der skulle afskediges medarbejdere for at få den tabsgivende danske forretning til at hænge sammen.

Hvornår der bliver overskud i Danmark, vil den danske direktør ikke udtale sig om, men han peger på, at allerede det danske kabel-tv selskab Telia Stofa har overskud.

Telenalytiker John Strand betegner antallet af job, der bliver nedlagt, til at være som forventet.

»Telia må afskedige medarbejdere, fordi de lægger to virksomheder sammen, og fordi prisudviklingen betyder, at man bliver nødt til at tilpasse omkostningerne,« siger han.

Han forventer, at der hos Telia fremover løbende vil ske tilpasninger af arbejdsstyrken. Dels fordi omkostningerne skal bringes stadig længere ned, dels fordi fremtidens komplicerede mobiltjenester kræver andre kompetencer hos medarbejderne.

Det nye Telia Mobile vil fremover have cirka 750 ansatte i Danmark. Fra på mandag forhandler selskabet med medarbejderne om besparelserne og forventer at afslutte dem ved udgangen af februar.