Telia får kritik for kontrakter med diktaturstater

Det eneste sted, det svenske teleselskab Telia vokser, er i lande som Kasakhstan og Usbekistan. Storaktionær langer ud efter ledelsens valg af samarbejdspartnere.

Telia Sonera-topchefen Lars Nyberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske mobilkæmpe Telia Sonera har svært ved at leve op til forventningerne om vækst. Eneste sted, hvor det rigtigt går fremad, er i nationer som Kasakhstan, Usbekistan og Tadsjikistan - der alle udmærker sig ved at have regeringer, som bliver beskyldt for diktaturagtig adfærd.

Ifølge den svenske avis Dagens Industri har Telia Sonera kontrakter og virksomheder i de centralasiatiske lande samt i Tyrkiet og Rusland, der udgør en værdi på mellem 33 og 40 milliarder svenske kroner. Det betyder, at aktiviteterne i landene faktisk er noget, der kan ses i virksomhedens regnskabsbøger.

Men aktiviteterne er også udgangspunkt for den kritik, der har ramt Telia Sonera. Blandt andet storaktionæren Folksam har været ude med riven, efter det i sidste uge kom frem, at Telia Sonera handler med virksomheder, der har forbindelser til magteliten.

Pensionsselskabet kritiserer mere specifikt en aftale, som Telia har indgået med selskabet Takilant i Usbekistan. Takilant ejer seks procent af Telias datterselskab Ucell, og en aftale gør, at Telia er forpligtet til at købe Takilant ud, hvis selskabet kræver det. Det kan koste flere hundrede millioner kroner, og de penge vil gå til ejeren af Takilant - der angiveligt er en meget ung kvinde med nærer bånd til familien, der har den reelle magt i nationen.

"Det er ikke acceptabelt, specielt med tanke på de graverende oplysninger, som er kommet frem," siger Folksams CSR-chef Carina Lundberg Markow til Dagens Industri og tilføjer:

"Nu må ledelsen lægge kortene på bordet om de her aftaler."

Telia Soneras topchef var i sidste uge ude og kommentere sagen, og han gjorde det klart, at hvis der er indgået tvivlsomme kontrakter, der i virkeligheden er en form for bestikkelse, så får det konsekvenser. Og det også for ham selv, fastslog han i sidste uge.

"Da har vi et kæmpe problem. Da må jeg gå af, antager jeg," sagde Telia Sonera-topchefen Lars Nyberg i den forbindelse.

Telia Sonera-ledelsen har lovet at afdække sagen snarest.

Den svenske stat ejer omkring en tredjedel af aktierne i Telia.