Telegigant øger overskud trods pres

Tysklands store teleselskab, Deutsche Telekom, kom ud af 2003 med et beskedent overskud - hvilket er en fremgang i forhold til tidligere år.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Deutsche Telekom kom ud af 2003 med skindet på næsen, hvilket er en bedrift de tidligere år taget i betragtning.

Tysklands - og Europas - store teleselskab havde sidste år et overskud på 1,2 milliarder euro (ni mia. kr.). Selv om der, når særlige faktorer som f.eks. frasalg trækkes fra, kun er 200 millioner euro tilbage, er det helt pænt, for i 2002 var der et underskud på 24,6 milliarder euro.

Alligevel klagede aktionærerne, for overskuddet var tippet til at være større, og aktien tabte to procent på børsen i Frankfurt. Der bliver heller intet udbytte i år.

Vendepunkt
Men ellers var der godt humør hos Telekom. Den omgængelige Kai-Uwe Ricke, der for et par år siden afløste den aristokratiske Ron Sommer som direktør, har formået at vende et af tysk erhvervslivs største smertensbørn. Selv om det store underskud 2002 var delvist betinget af afskrivninger, er klimaet omkring Telekom betydeligt bedre end under Sommer.

Koncernens gæld, der i slutningen af 2002 var over 60 mia. euro (450 mia. kr.), er det forløbne år høvlet ned til godt 46 mia. euro (345 mia. kr.).

Der er dog også irritationsmomenter. Telekom var en af de to hoveddeltagere i selskabet Toll Collect, der skulle udvikle Tysklands avancerede system for motorvejsafgift til lastbiler. Systemet er endt i en tindrende fiasko, ikke et enkelt køretøj har kunnet afkræves en afgift, selv om projektet skulle have været igangsat sidste sommer. Telekom og den anden partner, DaimerCrysler, er blevet internationalt til grin, og Ricke indrømmede i går, at det ikke havde været morsomt.

Mod smult vande
Et andet problem er fastnettet, der giver lavere indtægter end tidligere, og mobilnettet, som nok har vokseværk, men giver lavere omsætning pr. kunde i forhold til året før.

Generelt synes Deutsche Telekom dog på vej mod smult vande. Ricke meddelte også, at man efter massive personalebesparelser fortsætter med at skære 10.000 stillinger om året. En stor del ved naturlig afgang. Dels gør det tyske arbejdsmarkedssystem det næsten umuligt at fyre folk, dels er mange Telekom-ansatte tjenestemænd - et relikt fra gamle dage, hvor telefonvæsenet var offentligt.