Telefonitis belastede PFA-sagen

Når Østre Landsret fredag afsiger dom over Kurt Thorsen og Rasmus Trads, sker det ligesom i byretten uden håndfaste beviser mod byggematadoren. Men nye teleoplysninger har under ankesagen belastet de to hovedpersoners forklaringer.

Mens det har knebet med anklagemyndighedens tiltro til Kurt Thorsens forklaringer i landsretten, så synes troen på den tidligere byggematadors forretningsmæssige evner fortsat at være stor rundt om i verden.

Der var ingen glimt i øjnene på den elleres notorisk muntre og optimistiske 47-årige byggematador Kurt Thorsen, da anklageren under sin procedure i ankesagen om PFA-skandalen i slutningen af november nåede til sit krav om fængselsstraf for Kurt Thorsens og Rasmus Trads' roller i svindelsagen.

»Med åbne øjne og fuld fart er Kurt Thorsen ramlet imod straframmens loft,« sagde anklageren Henrik Steen Andersen til dommerne, hvorefter han krævede både Thorsen og Trads idømt otte års fængsel.

Hvis Østre Landsret i morgen vælger at følge anklagerens opfordring, bliver Kurt Thorsens straf fra byretten forlænget med to år, og Rasmus Trads får hele tre år mere i fængsel.

Mens Rasmus Trads aldrig har lagt skjul på sin aktive rolle som ulovlig pennefører bag de falske PFA-garantier, står det anderledes til med Kurt Thorsen.

Han har hele tiden afvist Trads' påstande om, at han vidste, at der var svindel med i spillet om PFA-garantier for 3,7 mia. kr. og et samlet, realiseret tab, som ifølge anklageren er på 319 mio. kr.

Og anklageren har da heller ikke præsteret beviser eller andre vidner end Rasmus Trads, der siger, at de har set Kurt Thorsen overvære falsknerierne.

Trads' forsvarer Ervin Birk Nielsen mener, at Rasmus Trads allerhøjst bør få tre års fængsel. Kurt Thorsen bør frifindes, mener hans forsvarere Ebbe Mogensen og Henrik Sanders.

Trods de manglende beviser eller vidner har nye teleoplysninger ifølge anklageren i flere tilfælde gjort Kurt Thorsens i forvejen fantasifulde forklaringer tæt på usandsynlige.

Teleoplysningerne, som med stor sikkerhed viser, hvor Thorsen og Trads opholdt sig på flere af sagens nøgletidspunkter, fik i første omgang Thorsen til at huske nye ting.

Men den genoplivede hukommelse medførte, at hans kæde af forklaringer om, hvordan han har kunnet være i god tro, kom på zigzagkurs i forhold til, hvad han tidligere har oplyst.

Omvendt belastede de nye teleoplysninger også Rasmus Trads, som måtte erkende, at en stor del af hans forklaringer om tidspunkter og datoer - som han blandt andet har beskrevet i sin bog »Skyldig« - ikke kunne passe.

Men bortset fra at teleoplysningerne viste, at Rasmus Trads ikke havde styr på datoerne, har han igennem ankesagen stort set holdt fast i sine forklaringer om hændelsesforløbet fra byretten og i sin påstand om, at Kurt Thorsen var skandalens bagmand.

Københavns Byret gav i juni 2000 Rasmus Trads ret i sin beskrivelse af Thorsens rolle som skandalens bagmand - i morgen meddeler dommerne ved Østre Landsret deres afgørelse i sagen.

Det bliver afslutningen på tre års mareridt, når Rasmus Trads og Kurt Thorsen i morgen middag modtager landsrettens dom i erhvervsskandalen om de falske PFA-garantier, der havde ufrivillig deltagelse af et af landets største pensionsselskaber, en tidligere statsminister, milliardærer, en række advokater og endnu flere direktører.

Siden afsløringen den 20. januar 1999 har sagens to hovedpersoner levet med den tyngende viden, at de en dag ville blive sendt i fængsel eller frikendt for at have stået bag falsknerierne for 3,7 milliarder kroner.

Et varmt navn

Mens Rasmus Trads har ernæret sig som foredragsholder og gennem sit job som telefonsælger hos telemarketingbureauet HVL-Gruppen, har den tidligere byggematador Kurt Thorsen arbejdet i døgndrift på at give sin livstruede forretning kunstigt åndedræt.

Trods tvangsopløsningen af flere end 40 selskaber og beslaglæggelse af samtlige sine konti er Thorsen tilsyneladende stadig et varmt navn i den store verden.

Konsulent i USA

Fortsat sidder han som bestyrelsesformand i udenlandsdanskeren Finn Harald Simonsens selskab, United Dutch, ligesom han er medlem af en række udenlandske bestyrelser.

Samtidig er den evigt optimistiske developer fra Lystrup ved Århus ifølge Kurt Thorsen selv involveret i en række projekter vedrørende fast ejendom eller finans i USA, Sydamerika og Fjernøsten. Hertil bliver han hentet for at arbejde som konsulent eller rejse kapital.

Af samme grund ventes Kurt Thorsen først at ankomme til København med SAS' morgenfly SK 910 fra New York i morgen klokken 07.55 for at modtage den TV-transmitterede dom i Østre Landsret, der falder klokken 12.00.