Teledirektør fra Ungarn ny chef i IC Companys

Kriseramte IC Companys henter sin nye chef, Klaus Rasmussen, i Ungarn, hvor han netop har fået en fornem europæisk pris for medarbejderudvikling.

Læs mere
Fold sammen
PROFIL

Venner af Klaus Rasmussen risikerer at få morgenkrydderen galt i halsen i dag, når de ser billedet på denne side.

Normalt er den 49-årige danske direktør for Ungarns svar på Sonofon, mobiltelefonselskabet Pannon GSM, en mand der går i traditionelle jakkesæt (altid indkøbt sammen med fruen), og hans personlige erfaring med mode begrænser sig til kedelige, nødvendige hasteindkøb af sokker og undertøj.

Men forleden gik han selv på indkøb og fandt en moderne skjorte, så han - for at markere sit kommende jobskifte til chef for kriseramte IC Companys - kunne blive fotograferet som én, der er klar til at tage konkurrencen op med Europas førende modehuse.

»Ja, jeg skal nok starte med at gå til stylist, før det bliver helt godt, men virkningen har foreløbig været god. Min kone blev helt nyforelsket, da hun så fotografiet,« griner han.

Medarbejderpris
På mandag besøger han for første gang IC Companys hovedkvarter med mærker som InWear, Jackpot, Matinique og mange flere. Fra 1. maj er det nemlig ham, der skal lede firmaets forsøg på at genudvikle succesformularerne fra før den besværlige fusion.

»Jeg vil gå til det med ydmyghed, og bruge startfasen til at sætte mig ind i virksomhedskulturen og forretningsmekanismerne. Men det er en opgave, jeg tror meget på - firmaet har gode medarbejdere og lækre produkter,« siger Klaus Rasmussen, der selv 11. februar modtog en fornem pris, som nok vil interessere IC Companys medarbejdere.

Det var, da den britiske ambassadør i Ungarn kom forbi og på vegne af organisationen »Investors in People« hyldede Pannon GSM for at være årets bedste europæiske virksomhed, når det gælder om at motivere og udvikle medarbejdere.

Klaus Rasmussen har været Pannons chef de sidste to år og har banket selskabet op til at have en omsætning på fem mia. kr., 2,6 mio. kunder og 1.500 medarbejdere, og hovedaktionæren, norske Telenor udsendte i går en pressemeddelelse, hvor man takkede for indsatsen og beklagede at miste en mand, der lod sig lokke til at gå til et topjob i sit hjemland efter en årrække i udlandet.

»Vi får en mand, der har vist, at han kan få virksomheder til at fungere. Han har vist, at han er en god købmand, og han har vist, at han kan skabe et godt miljø for medarbejderne, og det skylder jeg medarbejderne i IC Companys efter et par svære år. Det er nemmere at slide, når man er glad,« siger bestyrelsesformand Ole T. Krogsgaard, der har brugt fem måneder til at indfange Rasmussen, hvis hidtil eneste tilknytning til modebrancen er en bestyrelsespost hos den danske importør Dressgoods.

Fona og Talkline
Klaus Rasmussen en nysproglig student fra Kalundborg, men fik pludselig lyst til i stedet at studere økonomi og rejste til Århus, hvor han blev cand.merc. med speciale i matematisk statistik.

Det gav et job i Fona under den navnkundige købmand Holger Bjarnt, hvor han lærte praktisk købmandskab i en grad, så ejerne Thorn/EMI bagefter sendte ham videre til en oprydningsopgave i Spanien.

Så blev han i 1996 headhunted til TDC, hvorfra han i år 2000 blev sendt til Hamburg for at lede det tyske mobiltelefonselskab Talkline.

Samarbejdet måtte dog afbrydes i 2002, efter at Holger Rasmussen havde været med i et mislykket forsøg på management buyout, og så kom tilbuddet om at lede Pannon i Ungarn.

Ikke brug for rygklappere
Specielt årene i Hamburg og Budapest har givet Klaus Rasmussen ry for at være en bestemt og stædig chef, men også en cheftype, der giver plads til medarbejderne, og en som mener det, når han siger, at »de gode ideer får man ikke fra rygklappere«.

Det er evner, der bliver rigeligt brug for i IC Companys, hvor der kræves både bestemthed og sans for at give plads til virksomhedens indbyrdes konkurrerende kreative sjæle, og fra hjemmefronten har Klaus Rasmussen fået ros for beslutningen.

Både fruen, parrets ældste søn på 17 og datteren på 10 tror på, at faderen kan begå sig som ny modekonge - mens den næstældste søn på 15 er lidt køligere. Han kan bedre lide telefoner og computere end klude.

Klaus Rasmussen begynder også allerede mandag jagt på en passende bolig - og den skal gerne være i cykelafstand af IC Companys. Han er nemlig stort set fast deltager i det årlige motionscykelløb Århus-København.