Tele- og IT-noter

Russiske mobiltelefoner fordoblet

Hver fjerde russer har nu mobiltelefon, og det er dobbelt så mange som for et år siden. Alene i december kom 2,6 millioner nye mobilabonnenter til og bragte tallet op på 36,15 millioner. Flest abonnenter har MTS, som Deutsche Telekom har en andel i, med 16,72 millioner, fulgt af Vimpelcom, som Sonofons norske ejer, Telenor, er største udenlandske aktionær i, med 11,28 millioner og Megafon med 6,35 millioner. Sidstnævnte har svensk-finske Telia Sonera en væsentlig aktieandel i. Th.

Flere mobil- end fastnettelefoner i Kina

Mobiltelefoni er ikke en fuser i Kina, tværtimod. Sidste år steg antallet af kinesere, der har mobiltelefon, med 30 procent, og dermed har flere mobiltelefon end fastnettelefon i det enorme land. 269 millioner har ifølge informationsministeriet mobiltelefoner mod 263 millioner med fastnettelefon. Kina har 1,3 milliarder indbyggere. Ifølge analytikere er der plads til en solid vækst også i de kommende år, og priserne på både selve telefonen og abonnementet hos de to statsligt kontrollerede selskaber, China Mobile og China Unicom, falder fortsat. På verdensplan overhalede antallet af mobiltelefoner over fastnettelefonerne allerede i 2002. Th.

Tyg og skriv - uden ledning

Burgerkæden McDonald's vil sammen med det britiske teleselskab British Telecom indføre trådløse opkoblingspunkter i 500 af sine britiske restauranter. Det betyder, at man fra sin bærbare computer kan betale og få Internet-adgang uden ledninger, mens man spiser. British Telecom er gået aktivt ind i at oprette trådløse opkoblingspunkter og har i forvejen flere end 1.700 af slagsen. Målet er at nå 4.000 inden sommerferien. Typisk er rækkevidden 100 meter fra senderen. Navnlig hoteller, konferencecentre og restaurantkæder er interesserede. Th.

Svensk minister åbner IT-messe

Den svenske industri- og handelsminister, Leif Pagrotsky, åbner 20. januar den IT-messen Comdex Scandinavia 2004 i Göteborg med sit syn på IT- og teleindustrien. Blandt øvrige hovedtalere er ledere fra mobilselskabet Nokia, fra producenten af håndholdte computere palmOne og fra netværksgiganten Cisco. Comdex holdes 20.-22. januar. Th.

IT-sundhedsordre på 21 milliarder

Konsulentvirksomheden Accenture skal levere IT til elektroniske patientjournaler til to geografiske områder i det nordøstlige og østlige England. Aftalen med det britiske sundhedsministerium er 21,5 milliarder kroner værd og skal være i fuld drift i 2013. Udbudsrunden talte 99 kandidater. British Telecom, Microsoft og iSoft er med i IT-systemet, som bl.a. skal rumme elektronisk aftaleføring og ditto overførsel af recepter. 17 millioner borgere og 370.000 ansatte skal dækkes ind, heraf 5.200 praktiserende læger og 167 hospitaler. Th.

Regioner ind i IT-toppen

Fyn, det jyske trekantområde og Aalborg bliver nu alle repræsenteret i hovedbestyrelsen for IT-Brancheforeningen. Helge Munk fra Munk IT på Fyn, Jens Find fra Unik System Design i trekantområdet og Grimur Lund fra Logimatic Software i Aalborg er nu associerede medlemmer. I forvejen repræsenterer Bo Sejer Frandsen fra Key2Know Østjylland.Th.

DR køber sig til styr på musikken

Danmarks Radio køber et nyt system til at registrere musik og kunstnere, som KODA, Gramex og Forfatterforeningen har rettigheder til. Ordren på fire millioner er givet til IT-huset Ementor. Det Internet-baserede system giver for første gang DR et samlet overblik over, hvordan disse værker bruges i radio, TV og interaktive medier. I dag anvender DR to forskellige, ældre systemer til radio og TV. Systemet skal være klart til december og flytte med, når DR rykker til Ørestaden i 2005. Th.

Dell og T-Systems indgår serviceaftale

IT-producenten Dell i Danmark har indgået en serviceaftale med T-Systems, så Dells kunder fremover også kan købe service- og konsulentydelser leveret af T-Systems. I forvejen samarbejder Dell Danmark med Syskon og Unisys. T-Systems administrerende direktør i Danmark, Lars Juhl, forventer, at aftalen er med til at udbygge firmaets danske serviceforretning med et tocifret millionbeløb. Th.