Tele & IT

Tester MasterCard

Den danske IT-sikkerhedsvirksomhed Fort Consult bliver Skandinaviens første med bemyndigelse til at teste, om netbutikker lever op til kreditkortfirmaet MasterCards sikkerhedskrav. MasterCard ønsker at sikre sig, at man trygt kan anvende kreditkortet til betaling på nettet. Fort Consult drives af direktør Ulf Munkedal. Firmaet er nu blandt de blot 33 virksomheder på verdensplan, som er certificerede sikkerhedsleverandører til MasterCards kunder. Th.

Nyt betalingssystem

Øresundsbron skal have nyt betalingssystem. Øresundsbrokonsortiet, der ejer og driver broen, har bedt Bording Data om at stå for det nye system med økonomi- og kundesalgsstyring. Aftalen er resultatet af et EU-udbud i foråret 2004. Det nye betalingssystem bygges sammen med det nuværende og er baseret på Microsoft Navision. Herefter vil Øresundsbrokonsortiet samlet kunne trække oplysninger ud og få bedre overblik over kunderne. Kontraktens størrelse er ikke oplyst. Det nye system skal være i drift til sommertrafikken 2006. Th.

Færre virusangreb i november

Antallet af virusangreb faldt med 14 procent i november, fastslår en af de helt store antivirusfirmaer, Trend Micro. Kendte navne som Bagle, Sober og Netsky huserer stadig i nye afarter, og Trend Micros laboratorium registrerede da også 1.564 forekomster af ondsindet kode i november - de 913 var helt nye varianter. Alligevel er det samlede tal mindre end i oktober. Til gengæld var de to nye Bagle-udbrud skemalagt op til weekenden, hvor de fleste havde sænket forsvarsparaderne og gik i weekendtanker. Th.

Fastpristelefoni til mindre firmaer

Telefoni til fast pris og målrettet mindre og mellemstore virksomheder. Det marked vil Dansk Erhvervstelefoni indtage. Selskabet er en del af Webpartner, der leverer Internet-løsninger til navnlig erhvervslivet. Siden august har Dansk Erhvervstelefoni samlet erfaringer sammen med få kunder. Nu er tilbuddet klart til alle virksomheder med behov for flere end 30 telefonlinier. Det bliver med fast månedspris og gratis taletid for 4.800 kroner om måneden før moms. Dansk Erhvervstelefoni håber at sælge mellem 200 og 400 af de nye abonnementer i den kommende tid. Th.

Hellere internet end aviser og blade

Europæerne bruger mere tid på Internet end på avislæsning. 20 procent af medieforbruget dækkes gennem Internet, langt over magasiner (otte procent) og aviser (11 procent). TV er dog fortsat den største forbrugskanal og sluger 33 procent af mediebehovet. Tallene er indsamlet af den tværeuropæiske handelsorganisation European Interactive Advertising Association (EIAA). 61 procent mener, at Internet kan holde dem på forkant med tingene, og for halvdelen af brugerne er nettet deres foretrukne informationskilde. Blandt de 7.000 adspurgte stammer de 1.000 fra Skandinavien.Th.

Ny satsning på tavle-PCer

Tavle-PCen, som gør det muligt at skrive direkte på skærmen med en specialpen, kan ikke mønstre de landvindinger, som nogen spåede. Alligevel satser Fujitsu Siemens Computers, som sidder på 37 procent af det europæiske marked for tavle-PCer, på, at de har en fremtid. Den nye Stylistic-serie er målrettet ansatte på sygehuse, hos analysefirmaer, i forsikringsselskaber og rejsende salgsfolk. Vægten er nu nede på 1,56 kilo, og batteriforbruget er sat ned. Den nye skærm kan stadig ses i en vinkel på næsten 180 grader, og en særlig model har en solid udendørs skærm, så man også kan aflæse den i direkte sollys. Priserne er dog stadig godt i vejret - fra 19.750 kroner inklusiv moms. Th.Nej til fingeraftryk i nye pas

Et billede af pasindehaverens ansigt skal med i de nye såkaldt biometriske pas, som snart kommer. Det støtter EU-Parlamentet. Men de personlige data, som lægges på chippen i passet, må ikke krænke privatlivets fred og databeskyttelsesrettigheder. Derfor afviser parlamentet, at fingeraftryk også skal med i passet, ligesom en central database over EU-pas og rejsedokumenter strider mod parlamentets overbevisning. Det viste en afstemning forleden, hvor 471 parlamentarikere støttede denne holdning, mens 118 var imod, og seks afstod fra at stemme. Th.

Dansk fællesstand i USA

Seks danske IT-virksomheder slår sig sammen om at etablere en dansk fællesstand på verdens største messe for forbrugerelektronik, CES International, i Las Vegas den 6.-9. januar. Kiss Technology, Artcoustic, Vifa International, Noise Limit, NanoNord og NextLink har sammen med det danske handelskontor i Los Angeles strikket standen sammen, som findes i Hilton Ballroom. Messen blev sidst besøgt af over 129.000, og der var 2.400 udstillere. Th.

Tiscali-bredbånd direkte fra hylden

Internet- og teleselskabet Tiscali har nu gjort sit bredbåndsprodukt, Tiscali Highway, til en hyldevare. Hos Telekæden og i storcenteret Fields kan man købe startpakken med 2 megabit ADSL, gør-det-selv-installation og et modem, hvor sidstnævnte er kundens ejendom, hvis man senere vil sige abonnementet op. Tiscali har haft god succes med bredbåndsproduktet, som selskabet selv kalder markedets billigste. Th.

Firsproget medicinsk ordbog på nettet

Med 1,4 millioner kroner i ryggen fra EU-Kommissionen går Handelshøjskolen i Århus nu i gang med en netbaseret, medicinsk ordbog på fire sprog. Opslagsordene bliver på dansk, engelsk, estisk og lettisk og samles af Center for Medicinsk Fagsprog. Centeret ser bogen som en forløbet for multisproglige koncernordbøger. Flere sprog vil nemlig kunne føjes til senere. Bevillingen er en del af en pulje til fremme af den sproglige mangfoldighed, og Handelshøjskolen samarbejder med partnere i Estland og Letland. Th.

Millionordre fra McDonalds

Burgerkæden McDonalds vil bruge dansk teknologi til at mærke sine leverancer af fødevarer til de 3.500 restauranter i Europa, så de altid kan spores. Lyngsoe Systems i Aars i Nordjylland skal levere teknologien. I de 29 distributionscentre i Europa sættes en identifikationsmærke på hver palle med fødevarer. Undervejs aflæses den, og alle oplysninger samles i et centralt datacenter, så varerne altid kan spores og eventuelt kaldes tilbage på kort tid, hvis der er en sundhedsrisiko for forbrugerne. Nye EU-krav til netop sporing træder i kraft 1. januar. Ordren til Lyngsoe Systems er på mere end 30 millioner kroner. Th.