Tele Greenland på vej som global spiller

Tele Greenland, som i 75 år har drevet teleselskab i et af verdens mest ugæstfrie klimaer, er nu i fuld gang med at videreudnytte erfaringerne internationalt. Denarktiske knowhow og et solidt salgsarbejde har gjort selskabet attraktivt over hele verdenen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internet og telefoni leveret på en plastictallerken. Det er den korte definition på Vsat - teknologien, som har ført det arktiske teleselskab Tele Greenland ind i forretningseventyr i så fjerntliggende lande som Nigeria, Irak og Afghanistan. Mens mantraet i store dele af telebranchen er fiber, oplever Tele Greenland i disse år et voksende marked baseret på noget så gammeldags som satellitbaseret kommunikation.

Satsningen på udviklingslande begyndte for fem år siden i Ægypten, hvor Tele Greenland i samarbejde med Danida forsynede et elektricitetsværk med et kommunikationssystem. For tiden udfører TGI opgaver for Nordic Development Fund i Uganda og leverer Vsat-systemer til den danske forsvarskommando i Irak og Afghanistan, som gør det muligt soldaterne kan modtage dansk TV.

Senest har Tele Greenland International indgået aftale med et nigeriansk teleselskab om at levere Internet og telefoni til det afrikanske land, og en række lignende aftaler er i støbeskeen inden for især Ulandsprojekter og indenfor forsvarsområdet.

Lav risiko - lav indtjening
Lige som de danske elselskaber balancerer på en knivsæg, når de bruger medlemmernes penge til at investere i bredbåndsprojekter og gartnerier, er Tele Greenland International også skarpt overvåget af Tele Greenlands politisk valgte bestyrelse. Men så længe indtjeningen er med til at gøre det billigere at ringe fra Grønland til udlandet, er det svært at indvende noget imod det internationale eventyr. Det offentlige ejerskab er også baggrunden for, at Tele Greenland International har valgt en lav risikoprofil, og dermed også en lavere indtjening end hvis man havde etableret egentlige datterselskaber i samarbejdslandene.

»Hvis vi virkelig skulle tjene penge i de lande, skulle vi etablere os i de enkelte lande. Men det ønsker vi ikke, for vi kan ikke tillade os at tage chancer med selskabet, som jo tilhører Hjemmestyret og dermed skatteyderne,« siger Niels Reuther, salgschef i Tele Greenland.

Han regner dog med, at omkring 20-30 procent af det grønlandsk ejede selskabs indtjening vil komme fra udenlandske operationer inden for en tiårs horisont.

Ifølge Tele Greenlands årsrapport for 2003 indtjente Tele Greenland International 4,1 mio. til moderselskabet før skat ud af en omsætning på 47 mio. Det skal ses i forhold til Tele Greenlands samlede omsætning i 2003, som udgjorde 644 millioner kroner.

Alt går via København
»Som det ser ud i dag, kan vi konstatere et overskud, selvom det ikke er stort. Men med det apparat, vi i forvejen har stående og med vores knowhow, koster det os ikke noget særligt at stille en jordstation op i Nigeria eller i Afghanistan. Prisen for at sætte nummer et op er høj, men nummer 19 koster slet ikke lige så meget,« siger han. Grønland er plastret til med jordstationer, som er internt forbundne i radiokædenetværk. Jordstationerne peger mod ækvator hvor den geostationære satellit over Ækvator sender trafikken tilbage til København. Grønland ligger så højt mod nord, at tallerknerne kun skal pege en anelse over horisonten, omtrent som en tallerken står i en tallerkenrække.

Fra satellitten stilles opkaldende eller internettrafikken videre til Hvidovre ved København, hvor samtalerne og trafikken sendes ud på telefonnettet og Internettet.

Det er den samme teknik, som Tele Greenland International anvender over hele verden - specielt i de egne, hvor andre kommunikationsveje ikke kan nå frem. Opkald fra Uganda til fx USA omstilles altså via Tele Greenlands parabolstation ved Avedøre Holme. Vsat-teknologien gør det muligt at telefonere og komme på Internettet fra de mest fjerntliggende steder på kloden. Alt der skal til er en lille parabol-tallerken og en PC med den rigtige bestykning.

»Under ekstreme klimatiske forhold kan vi ikke acceptere, at et anlæg bare sætter ud. Det skal bare virke, for vi kan ikke regne med at kunne komme derud i vintermånederne. Udgangspunktet er det samme, hvad enten vi arbejder på indlandsisen eller i Sahara. Vi kan bygge et anlæg helt fra grunden, og det er der ikke ret mange virksomheder der kan,« fortæller Niels Reuther.

Kræver kundeorientering
Tele Greenland International nyder også godt af, at selskabet i forvejen har roaming-aftaler med teleselskaber over hele verdenen. Desuden giver samarbejdsaftaler med lande i forskellige tidszoner bedre udnyttelse af båndbredden til satellitten, som står åben 24 timer i døgnet.

»Grønland ligger fire timer vest for Danmark - så når vi kobler kunder på, som bruger båndbredden uden for de travle timer i Grønland, får vi en bedre udnyttelse af vores satellit-tid og båndbredde,« siger Niels Reuther.

Vsat er et af de hurtigste voksende områder i telebranchen, og markedet er enormt, da kun en brøkdel af jordens overflade kan nås med fiberkabler.

»Vi ligger inde med unik viden og har organisationen til at lave komplette pakker. Derfor tror jeg, at vi har store muligheder for at udvide den internationale forretning,« siger Niels Reuther, men understreger at selskabet også internt skal være i stand til at omstille sig til de nye, internationale betingelser.

»Tele Greenlands fornemmeste opgaver er og vil fortsat være at forsyne Grønland med velfungerende kommunikationsløsninger. Men vi skal blive mere serviceorienterede og komme ud over den halvoffentlige mentalitet, som man stadig kan finde mange steder i selskabet. Vi skal være mere kundeorienterede og stille større krav til uddannelse og efteruddannelse. Eksempelvis kan vi jo ikke forlange, at vores kunder i Afrika eller asien kan tale hverken grønlandsk eller dansk,« siger Niels Reuther.