Teknologien får Rose til at blomstre

Viden sælger. Med kraftig vækst i de senere år og en stab på 25 medarbejdere må de to ejere af RoseTechnology i Sønderborg trække på eksternes kræfter for at udvikle sig yderligere.

Du skal ikke tro, du skal vide. Læresætningen har ultimativ gyldighed i RoseTechnology A/S i Sønderborg, hvor den ingeniør- og civilingeniørdominerede stab i dagligdagen går løs på løse påstande og halve sandheder fra kolleger. Hvis du vil være skarp på teknologien, skal du vide.

- Der bliver stillet spørgsmålstegn ved tingene hele tiden. Ikke fordi vi fremelsker det. Sådan er det bare. Man bliver bedre til at se forskel på, hvad man ved, og hvad man tror, siger den ene af ejerne, Henrik Bork Steffensen.

En ikke ingeniøruddannet medarbejder formulerede på et tidspunkt miljøet noget i retning af: Hvis man er nørd, er det dejligt at være her. Men man bliver stillet til regnskab for sine påstande hele tiden.

- Vi er nødt til at have en holdning om, at det er sundt at stille spørgsmål. Det sker i en positiv ånd, og man udvikler sig af det, siger den anden ejer, Hans Chr. Pedersen.

RoseTechnology er historien om to svagstrømsstuderende fra det daværende Sønderborg Teknikum, som under studiet udviklede motorstyringen til en palleløfter for Nisap Maskinfabrik, nu Logitrans, ved Ribe og straks efter sprang ud som selvstændige. Motorstyringen fungerer stadig, Logitrans er fortsat blandt de gode kunder.

I de første år begyndte RoseTechnology at løse opgaver for også store virksomheder i ind- og udland. For eksempel Danfoss med elektronik til flowmålere og sensorsystemer.

- Vi var åbne over for nye teknologier, og Danfoss følte, at virksomheden teknologisk trængte til et friskt pust udefra. Vi tænkte nok lidt anderledes end deres egne udviklingsfolk, siger Henrik Bork Steffensen.

Siemens og Silicon ValleyDanfoss er fortsat kunde, nu med hele elektronikprojekter, fra sparring, udvikling til produktmodning. RoseTechnology laver også elektroniske løsninger for blandt andre Linak, Siemens og endog amerikanske virksomheder i selveste Silicon Valley. Projektstørrelserne er fra en million kroner og opefter, og ofte tager de flere mandeår at udføre.

RoseTechnology udvikler embedded hardware og software. Hovedvægten ligger på elektroniske styringer til at bevæge mekaniske produkter af enhver art. Da de to ingeniører i 26-27-årsalderen begyndte for 12 år siden, var markedet i sin vorden, og specialfirmaerne var ikke store.

Selv om RoseTechnology har europæiske ambitioner, er der flere konkurrenter med over ti gange så mange ingeniører, men i Danmark er virksomheden med sine 25 medarbejdere i top fem blandt leverandører af indlejrede elektronikløsninger. Visionen er at være blandt de tre førende partnere inden for embedded systemer på hjemmemarkedet.

Der gik dog adskillige år, inden de to unge iværksættere ansatte deres første medarbejder, og selv om RoseTechnology blev omdannet til et aktieselskab i 2000, skulle der gå yderligere tre år, før væksten for alvor tog fart. Dotcom-nedturen og følgerne af terrorangrebet i USA var ved at være overstået, og med en professionel bestyrelse blev der lagt den første flerårige strategi.

Skarp teknologiprofilRoseTechnology står på to platforme:

Embedded software/hardware og kommunikationsløsninger baseret på Windows-pendanten Linux.

- Det er voldsomme mængder software, der i vore dage skal udvikles til en lang række produkter. Vi leverer alt fra trådløs kommunikation til at måle vandstanden i en bæk, udstyr til at måle tilstanden i menneskers krop til styringer af store ventilationsanlæg, siger Henrik Bork Steffensen.

- Som teknologivirksomhed har vi en meget skarp profil, men vores kundeprofil er meget uskarp, fordi vi dækker så bredt, tilføjer Hans Chr. Pedersen.

Han er adm. direktør for det nye søsterselskab, RoseSolutions, der i fremtiden skal stå for de kundevendte løsninger med produktion, logistik og global sourcing. Hans partner har overtaget chefposten i det ligeledes ligeligt ejede RoseTechnology, der således kan koncentrere sig endnu mere om teknologiudvikling.

Uforstyrret udviklingSå er vi tilbage ved udviklingsmiljøet. Ingeniørerne skal kunne fordybe sig og være så uforstyrrede af mails, sms og telefonopringninger i dagligdagen som muligt, så de kan befinde sig i den flowtilstand, hvor de skaber teknisk sofistikerede løsninger for kunderne.

Ofte er de direkte samarbejdspartnere kundernes udviklingsfolk, og RoseTechnology har efterhånden nået en størrelse, hvor den er større end mange udviklingsafdelinger.

- Det er kundens kunde, der skal modtage vore produkter, og vi går meget op i at forstå det marked, kunden bevæger sig i. Vi kan give input om, hvad teknologi kan gøre og give dem nye ideer, siger Hans Chr. Pedersen.

- Vi skal heller ikke tromle kundens udviklingsafdeling. Vi er typisk eksperter på et område, de på et andet, siger Henrik Bork Steffensen.

I RoseTechnology har han haft de indadvendte opgaver omkring teknologien og har desuden de senere år haft økonomien som sit domæne. Hans Chr. Pedersen har været den udadvendte, sælgeren, som han også bliver i RoseSolutions.

- Vi har hele tiden udnyttet, at vi er to. Fire øjne ser bedre end to, og vi er som personer meget forskellige. Når man er to, kan man bevæge sig på begge sider af den røde tråd, fordi den bagvedliggende agenda er den samme, siger Hans Chr. Pedersen.

Ekstern hjælp til vækstDe eksterne bestyrelsesmedlemmer har de senere år bidraget med viden om områder som strategi, vækst, marketing og udvikling af organisationen. Medarbejderstaben er siden typisk vokset 30 procent om året, og omsætningen er flere år i træk nærmest fordoblet.

- Vores naturlige potentiale uden hjælp udefra er, hvor vi er nu. Vi er teknologihjerter, selv om man med alderen bliver mere markedsorienteret. Vi havde på ingeniørstudiet et fag, der hed virksomhedsøkonomi, men det kommer vi ikke videre med. Vi skal heller ikke have en advokat i bestyrelsen som mange andre. Det skal være nogle personer, der virkelig kan bringe os videre, siger Henrik Bork Steffensen.

Senest er den tidligere direktør for brødproducenten Kohberg og siden virksomhedens moderselskab Koff A/S, Lars M. Clausen, trådt ind i bestyrelsesarbejdet.

- Vi er begge ret menneskeligt orienterede og har måske derfor ikke svært ved at holde på medarbejderne. Den menneskelige dimension er lige så vigtig som væksten, og vi skal ikke vokse mere end nu, siger Hans Chr. Pedersen.

I det nybyggeri i Tech 21-teknologiområdet i Sønderborg, som Rose-selskaberne planlægger at rykke ind i inden for tre år, bliver der dog plads til 60 arbejdspladser. Så væksten er indbygget i den treårige strategiplan.