Teknisk bankerot vil være altødelæggende

Hvis den nuværende politiske tumult i USA medfører, at landets politikere ikke får hævet gældsloftet og udløser en teknisk statsbankerot, vil det være en katastrofe. Det er samtidig det bedste argument for, at det ikke vil ske.

Store dele af USA's offentlige sektor er nu lukket ned, da politikerne i Washington ikke har kunnet blive enige om et budget for 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer verdens største kapitalforvalter Blackrock.

Store dele af USA's offentlige sektor er nu lukket ned, da politikerne i Washington ikke har kunnet blive enige om et budget for 2014. Republikanerne vil have fjernet støtten til dele af den allerede vedtagne sundhedsreform, hvilket demokraterne ikke vil høre tale om. Allerede midt i oktober skal kongressen dog hæve gældsloftet, hvis ikke staten skal forfalde på dele af sin gæld.

- Det er vigtigt at huske, at der er tale om to forskellige problemstillinger. Investorerne må skelne mellem en kortsigtet nedlukning af den offentlige sektor og en manglende hævelse af gældsloftet. Men begge ting relaterer sig til den nuværende politiske debat har de meget forskellige konsekvenser for markedet, skriver Blackrocks chefinvestor Russ Koesterich i en analyse af situationen.

Nedlukningen vil have en let negativ effekt på BNP i fjerde kvartal og kan mindske forbrugertilliden på den korte bane. Det bør ikke have en større effekt på markederne. Russs Koesterich understreger, at det langt fra er første gang den offentlige sektor er blevet lukket ned grundet politiske slagsmål.

- Hvis gældsloftet ikke bliver hævet, vil det til gengæld være en situation, der aldrig før er set i historien og som er langt mere risikabel for de finansielle markeder. Hvis ikke gældsloftet bliver hævet 17. oktober kan USA gå i teknisk bankerot, noget, der vil være voldsomt ødelæggende for økonomien og det globale finansielle system, skriver Russ Koesterich.

Netop derfor venter Blackrock, der forvalter små 4000 mia. dollar, at politikerne i Washington vil komme til enighed.

- Fordi et manglende løft af gældsloftet vil være så ødelæggende tror vi fortsat på, at Kongressen vil handle før deadlinen bliver nået, skriver Blackrock.