Teenager tjener styrtende på at navngive kinesiske børn

En britisk skolepige har tjent sig en mindre formue på at hjælpe kinesiske forældre med at give deres børn engelske navne.

ARKIV FOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skal barnet hedde? Det er det helt store spørgsmål for mange kinesiske forældre, hvis børn kommer til at vokse op i en globaliseret verden, hvor Qwerty-tastaturet ikke kan skrive mandarin. Derfor er det vigtigt, at deres børn får et engelsk navn også.

Det har 16-årige Beau Jessop fra byen Gloucestershire i England gjort til en forretning ved at bygge en hjemmeside, der hjælper kinesiske forældre med at finde på engelske navne til deres små kære. Det skriver mediet The Independent.

Teenageren har indtil videre tjent omkring en halv million danske kroner på at navngive 200.000 kinesiske babyer.

»Mit mål er at tjene nok til at kunne betale for mine universitetsregninger, og derudover er det rigtig god træning i mandarin,« siger Beau Jessup til The Independent.

På hendes hjemmeside, specialname.cn, vælger forældrene - udover kønnet - en række positive personlighedstræk, som de forventer, at deres barn kommer til at besidde, og så får de tre navne, de kan vælge imellem.

Udklip fra hjemmesiden specialname.cn Fold sammen
Læs mere

Ikke en kinamands chance

Beau Jessup fik ideen på en rejse i Kina, hvor hun blev bedt om at hjælpe med at navngive et vordende vennepars barn.

Og det er ikke en ny problematik, at kineserne vil have engelske navne til deres børn, så det er meget normalt, at børn på den anden side af jorden har et kinesisk og et engelsk navn. Det engelske navn kan de så bruge til deres e-mailadresse og fremtidigt i forretningsøjemed.

Til at starte med tænkte Beau Jessup, at hun ikke var kvalificeret til at navngive Kina-børn, men hun opdagede, at problematikken for kineserne var over 20 år gammel. Det har gennem tiden ført til nogle ret alternative navne, fordi kineserne ikke ved, hvilken kulturel sammenhæng navnene hører under i vores del af verden. Hun stødte på kinesiske børn med navne som Gandalf, Cinderalla and Rolex.

Specialname.cn har omkring 27.000 besøgende om måndeden, og da ét barns-politikken blev ophævet sidste år, kan hun vente flere besøgende. Derfor planlægger den 16-årige skolepige også at udvide hjemmesiden:

»Forældre elsker at dele billeder af deres børn, så jeg har for nyligt oprettet et fotogalleri, så SpecialName-foreningen bliver langsomt bygget større,« siger Beau Jessup til The Independent.