TDCs dominans skal igen granskes af Konkurrencestyrelsen

TDC får dobbelt betaling for deres netværk, når kunderne vil købe ADSL ved en konkurrent. IT-minister Helge Sander beder nu Konkurrencestyrelsen se på, om TDC misbruger sin dominans. Konkurrenterne er rasende.

TDC sidder tungt og solidt på markedet for ADSL-internet og nu vil IT-minister Helge Sander (V) have Konkurrencestyrelsen til at se på, om den position er erhvervet i overenstemmelse med reglerne.

Det sker, efter at IT-ordfører Thomas Adelskov (S) har afkrævet ministeren svar for at få opklaret, om TDC udnytter sin position - med 80 procent af alle ADSL-kunder - til at presse flere penge ud af dem end rimeligt.

Det sker, fordi TDC kan kræve betaling for både ADSL-forbindelsen samt adgang til deres faste net. Dette sker til en pris som et ganske almindeligt telefonabonnement til 119 kr. om måneden.

Den ekstra betaling finder sted på stort set alle ADSL-abonnementer og har nu i lang tid medført krasse udmeldinger fra TDCs konkurrenter. Selskaber, der trods lavere priser aldrig har fået rigtigt fat i markedet. Her ser man kravet om abonnementsbetaling for adgang til TDCs net som helt afgørende hindring.

Opkrævning efter reglerne
Thomas Adelskov får det svar, at TDC opkræver ekstra betaling i henhold til loven reguleret under IT- og Telestyrelsen, men at Helge Sander (V) vil have Konkurrencestyrelsen til at se, om TDC udnytter sin dominerende position og opkræver en betaling uden hold i virkeligheden.

At TDC i dag gør det, finder Tiscalis adm. direktør, Serge Lupas, helt oplagt:

»Det er en skandale, at TDC kan sidde på 80 procent af markedet og få betaling for at bruge de samme kobberledninger mere end en gang. TDC tjener 180 millioner kroner om året i ren profit på den konto. Alle andre steder ville monopolmyndighederne have grebet ind. Man kan godt sige abonnementet op, men man skal betale alligevel, så TDC får altså betaling mere end en gang,« siger Serge Lupas.

Tiscali har sammen med bl.a. Tele2, Colt Telecom og Webpartner dannet Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører for at kunne tale med mere vægt.

Vilkårlige priser
I Sverige har myndighederne gennemtrumfet, at ekstraudgiften er 0 kroner, hvis man allerede har telefonabonnement. I Norge betaler man ens pris, enten man har telefon- eller ADSL-forbindelse.

Serge Lupas mener, at man har fastsat de danske priser vilkårligt og uden fundament i TDCs faktiske omkostninger. Han vurderer, at priserne ligger 70 procent over det europæiske gennemsnit.

»Vrøvl,« siger Jens Hauge, vicedirektør i TDC, med ansvar for såkaldte regulatoriske forhold.

»De penge, vi opkræver, dækker vores faktiske omkostninger og ikke mere,« siger han.

Han medgiver, at det kan være svært for almindelige kunder at forstå, at vil de have et liv alene med mobiltelefon samt ADSL-forbindelse, så er de fleste alligevel tvunget til at betale abonnement for adgang til fastnettet.

»Man kan diskutere prisen, men vi skal have betaling for at give adgang til vores net,« siger Hauge. TDC har monopol på det danske telenet.

Hos Konkurrencestyrelsen står kontorchef Niels Rytter klar med åbne arme for at tage sig af sagen.

»Jeg har endnu ikke set den konkrete sag, men vi glæder os til at se på den.«

Sagen frem påny
Konkurrencestyrelsen fik ellers et gevaldigt lag bank for at have rejst spørgsmål om samme sag i sommer. Men nu får den muligheden for igen at se på sagen.

Men hos Dansk Industris branchekontor for IT og Tele begriber direktør Tom Togsverd ikke, at telespørgsmål igen ligger og roder mellem de to myndigheder. Det har en række andre sager gjort de seneste måneder.

»Dette spørgsmål virker krystalklart som en sag, IT- og Telestyrelsen skal tage sig af, men jeg vil nu anbefale, at de to styrelser samarbejder.«

Helge Sander har ikke haft tid til at kommentere sagen, men henviser til sit svar til Thomas Adelskov.