TDC klar til modkamp

TDC vil satse på Internet-baseret telefoni, som stjæler markedsandele fra fastnettelefonerne. Penge fra salg af belgiske Belgacom skal fjerne TDCs gæld, så der er råd til at satse.

Læs mere
Fold sammen
Konkurrenterne bør følge årvågent med, for nu begynder der at være penge på kistebunden hos Danmarks største teleselskab, TDC, der samtidig har nye ting i ærmet. Kraftige besparelser på ikke mindst medarbejdersiden sikrede en bedre indtjening, end TDC selv forventede, trods den hårde konkurrence på telemarkedet.

TDCs forestående salg af sin andel i det belgiske teleselskab Belgacom vil yderligere skæppe i kassen, selv om koncerndirektør Henning Dyremose bevidst udtalte sig meget uklart i går:

»Hvis der kommer penge ud af det, vil de først og fremmest blive brugt til at reducere gælden. Det vil øge TDCs strategiske handlefrihed yderligere. Det er som at sidde i en rutschebane for fuld fart ned ad gældstoppen,« sagde han med et smil ved fremlæggelsen af regnskabet for 2003 i går. TDC mister kunder på især fastnettelefoni. Både mobiltelefoner og private IP-net, der udnytter Internet-teknologi til at føre samtaler uden om de traditionelle bylinier, stjæler andele. IP-telefoni vil være stærkt i fokus hos TDC i år.

»I dag har vi 250 erhvervskunder med IP-baserede telenet, men vi regner med mange flere i år, og vi forbereder at rulle ud til private i indeværende år. Samtidig har vi spændende ting på vej til boligforeninger. Vi er så store, at vi lancerer, når vi har lyst, men vi arbejder, så vi er klar til at køre, når der skal køres,« sagde han med adresse til bl.a. teleselskabet »3«, der får lov at løbe UMTS- eller 3G-videotelefoni i gang.

Hastigheden på de hurtige ADSL-telelinier fordobles hvert år, TDC er ved at lægge endnu hurtigere fiberringe ud til 100 byer i Danmark, kabel-TV-stikket udnyttes stadigt oftere til Internet-forbindelse, TDC etablerer 400 trådløse opkoblingspunkter, og »vi fortsætter udbygningen af UMTS med nogenlunde samme investeringer som sidste år,« sagde Henning Dyremose.

»Vi har investeret 23 milliarder kroner i den danske infrastruktur de seneste fem år, så vi føler os temmeligt fremtidssikret,« sagde han og lod forstå,at TDCs strategi er at blive på de områder, hvor man satser, indtil man får kontrol med dem.