TDC anklages for konkurrenceforvridning

Telestyrelsen går nu TDC alvorligt efter i sømmene. TDC er under mistanke for at have diskrimineret konkurrenter og for ulovlig prisdumping. Sagen er overgivet til Konkurrencestyrelsen. TDC afviser beskyldningerne.

Læs mere
Fold sammen
TDC (tidligere Tele Danmark) skal nu undersøges af konkurrencestyrelsen. Det sker efter at deres konkurrenter på bredbåndsmarkedet for ADSL (hurtige internet-forbindelser) har klaget til Telestyrelsen over, at TDC misbruger sit monopol på telenettet.

»TDCs konkurrenter har undret sig over, at TDC kan have så lave priser på ADSL. Derfor skal vi nu have undersøgt, om TDC ulovligt krydssubsidierer internt i virksomheden. Det har vi bedt Konkurrencestyrelsen se på,« siger underdirektør i Telestyrelsen, Finn Petersen.

Krydssubsidiere vil sige, at man skal se, om TDC internt holder priserne kunstigt nede for at vinde markedsandele på et område og betaler underskuddet fra andre dele af TDC, der giver overskud. Det vil være i strid med teleloven.

»Desuden skal vi have set på, om TDC diskriminerer sine konkurrenter i strid med teleloven, og det vil vi snarest bede et konsulentfirma om at udrede,« siger Finn Petersen.

Disse to alvorlige klagepunkter er resultatet af en række samtaler som Telestyrelsen har ført med TDCs konkurrenter, Tiscali, Orange og Cybercity, på ADSL-området. Samtaler som er sat i gang efter at det kom frem, at TDC render med langt de fleste kunder på ADSL-markedet. I dag har TDC over 70.000 kunder, mens konkurrenterne til sammen har knap 40.000.

»I forbindelse med vores henvendelse til Konkurrencestyrelsen, så vil vi indhente de nødvendige regnskabstal og anden information fra TDC for at se, om deres forretningsplan er sat sådan sammen, at den ser ud til at ville give overskud inden for en given periode, men hvad det nærmere er, er op til Konkurrencestyrelsen at afgøre,« siger Finn Petersen.

Er der tale om, at TDC diskriminere sine konkurrenter eller dumper sine priser, så er det forhold, der straks skal stoppes, siger Finn Petersen.

TDC kobler i dag mange produkter sammen med ADSL på kryds og tværs af selskabet. Man kan købe ADSL gennem TDC Internets Boomtown, som er rettet mod unge, hvor selve ADSL-ydelsen leveres af TDCs fastnetafdeling, men markedsføres af TDC Internet. Desuden har TDC sammenkoblet ADSL og almindelig telefoni i særlige tilbud.

Telestyrelsen vil dog ikke sige, om det er disse to forhold, man har i kikkerten. Hos TDC er det så som så med snakkelysten om denne sag. TDC mener ikke, man har gjort noget forkert, men vil i øvrigt ikke udtale sig om den konkrete sag.

Det siger Finn Schkolnik, vicedirektør med ansvar for reguleringsforhold - hvilket typisk netop er forholdet til myndighederne.

TDC sænkede prisen på ADSL og satte udbygningen af bredbånd kraftigt i vejret, da Sonofon lancerede en trådløs konkurrent til ADSL i form af den såkaldte FWA-teknologi.

Men prissænkningen dræbte Sonofons planer, som nu er skrinlagt, og siden har TDC hævet prisen på ADSL igen. Men det var ikke prisdumping, siger TDC.

»Vi hævede prisen på den svageste ADSL-forbindelse 256/128 kbit/ sek for at skabe mere rentabilitet for alle - også konkurrenterne - på markedet, men det ADSL-produkt har hele tiden givet overskud for os,« siger Finn Schkolnik.