Tænketank: Working poor kan brede sig til Danmark

Hver tiende tyske lønmodtager lever i dag i fattigdom, selv om de har et arbejde, viser nyt notat fra tænketanken Cevea. Fænomenet »working poor« har bredt sig faretruende i Tyskland. Det samme vil kunne ske i Danmark, hvis vi ikke er opmærksomme på det, lyder det fra Cevea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedet i Tyskland er i løbet af de seneste årtier blevet voldsomt polariseret. Siden 1973 er der sket en fordobling af antallet af såkaldte »working poor« – på dansk: »arbejdende fattige«.

I dag er det hver tiende tyske lønmodtager, der må leve under fattigdomsgrænsen, selvom han/hun har et arbejde, skriver Ugebrevet A4.

Det viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea, hvor analysechef Jens Jonatan Steen advarer mod tendenserne til den samme udvikling herhjemme.

»En væsentlig forklaring på den tyske udvikling er faldende organisering og svigtende opbakning til aftalesystemet på arbejdsmarkedet. Herhjemme ser vi også, at en række brancher har ekstremt vanskeligt ved at fastholde de høje organiseringsgrader, som de tidligere har haft. Slår den tendens igennem for alvor, kommer vi også langsomt til at se working poor som et fænomen herhjemme,« siger han til Ugebrevet A4.

Advarslen kommer også på baggrund af det politiske pres, der har været i Danmark for at få sænket lønningerne i nogle erhverv af hensyn til konkurrenceevnen og indslusning af personer, som er langt fra arbejdsmarkedet.

Det sydlige nabolands skræmmende eksempel bør få fortalerne for lavtlønsstrategien til at besinde sig, mener Jens Jonatan Steen.

»’Arbejdende fattige<saxo:ch value="226 128 153"/> er et fænomen, vi stort set ikke kender endnu i Danmark, og det skal vi være både glade for og stolte af. Men Tyskland er eksemplet på, hvor vi kan ende i løbet af få årtier. Det var jo tyske politikere, der ønskede den udvikling, der har været, og forvandlede det tidligere så velorganiserede og stabile arbejdsmarked til det, det er nu,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB