Tænketank: Oliebehov falder drastisk og bilproduktion kollapser

Selvkørende biler kan skære 70 procent af verdens bilproduktion, fremgår det af en ny rapport.

Arkivfoto. Selvkørende biler kan skære 70 procent af verdens bilproduktion, fremgår det af en ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget olie har verden brug for, og hvor meget skal den koste? Det er vigtige spørgsmål for verdensøkonomien – og ikke mindst for Norge.

Nogle eksperter spår, at efterspørgslen kan skrumpe og priserne falde allerede fra næste år – ikke på grund af klimakrav, men på grund af selvkørende biler.

Inden 2030 vil næsten alle bilture i USA blive foretaget med selvkørende biler, spår tænketanken Rethink X i en ny rapport.

Folk vil spare mange penge på ikke at eje deres egen bil, hedder det.

Men et sådant skifte vil få store følger for bilbranchen, fordi det vil kræve langt færre biler og en op mod 70 procent lavere verdensproduktion. Dermed vil efterspørgslen efter olie ifølge Rethink X falde og med den selvsagt også olieprisen.

Dermed spår tænketanken et langt mere omfattende teknologiskifte i bilmarkedet, end mange andre eksperter på transportmarkedet ser for sig.

»Traditionelle analytikere har fremlagt en lineær udvikling med trinvise forandringer, som gennemgående undervurderer farten og udstrækningen af de teknologiske ændringer der kommer inden for solenergi og mobilteknologi,« skriver tænketanken.

»Ved at stole på disse analytikere risikerer politikere, investorer og virksomheder at låse sig fast på mindre optimale fremgangsmåder,« hedder det i rapporten.

Behøver ikke længere privatbilen

For eksempel ser Det Internationale Energiagentur (IEA) for sig, at der vil foregå et langsomt, globalt skifte fra benzin- til elbiler – vel at mærke ud fra nutidens paradigme, hvor det er almindeligt at eje sin egen bil.

Men Rethink ser snarere en flåde af selvkørende elbiler, som kommer på bestilling, frem for en milliard bilejere med hver sin metalkasse på hjul. Forudsat altså at myndighederne omkring år 2020 godkender et system for selvkørende biler.

Blandt forfatterne til rapporten er Stanford-økonomen Tony Seba, der tidligere har skrevet en bog om, hvordan teknologiske nyvindinger kan gøre traditionelle biler overflødige.

I 2009 skrev han om solenergien, og her spåede han, at den ville blive konkurrencedygtig i forhold til andre (= fossile) former for energi. Det er allerede ved at blive tilfældet på flere markeder.

Rethink X præsenterer ikke en facitliste i rapporten, for målet er snarere at starte en diskussion om, hvor hurtigt teknologiskiftet i transportsektoren vil indfinde sig, hvordan oliebranchen påvirkes og hvordan investorer og politikere bør bruge pengene.